Po zloporabi droga Križevci već drugu godinu najgori

keep-calm-and-say-no-to-drugs-12Istraživanje otkrilo koji je najsigurniji grad u Hrvatskoj. Kriteriji su bili broj prometnih nesreća, imovinska i nasilna kaznena djela te zloporaba droge.

Sinj je najsigurniji grad u Hrvatskoj, ispred Samobora i Virovitice, a na začelju te liste su Zadar, Pula i Čakovec, rezultati su istraživanja sigurnosti hrvatskih gradova, kojeg je časopis Zaštita proveo u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb a temeljem podataka MUP-a.

U istraživanju predstavljenom u četvrtak u Zagrebu  analizirano je stanje sigurnosti u 29 hrvatskih gradova s više od 20.000 stanovnika. Stopa sigurnosti u gradovima izračunata je po četiri kriterija: broju imovinskih kaznenih djela, nasilnih kaznenih djela, zloporaba droge i teških prometnih nesreća. Inače, Sinj je bio vodeći i prethodnih godina. Objašnjavajući neke pomalo iznenađujuće rezultate  istraživanja, Nataša Gajski Kovačić, izvršna urednica časopisa Zaštita, napomenula je  da su kod imovinskih kaznenih djela u obzir uzimani i najniži oblici kriminala kao što je krađa s njiva, a čime se objašnjava posljednje mjesto Čakovca.

I pretposljednji Puljani imali su zamjerke jer istraživanje nije uvažilo sezonalnost, pa su u njihovu statistiku ubrojani i turisti. Nazočne na prezentaciji  začudilo je da su, gledano samo po kriterijima zloporabe droga, već drugu godinu zaredom najgori Križevci, iako u javnosti ne postoji slika o snažnijoj narkomanskoj sceni u tom gradu. “Razne policijske uprave različito tumače zloporabu droge. Osim toga, dovoljno je da u negdje imamo neku veliku zapljenu droge, pa da taj grad iskoči na ljestvici”, pojasnila je Gajski Kovačić i najavila Dane zaštite i sigurnosti koji se sljedećih nekoliko dana održavaju u Zagrebu. Ta manifestacija uključuje sportske igre, izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti te pokazne vježbe javnih sigurnosnih službi na Trgu bana Josipa Jelačića, najavili su organizatori. (PD)

20 godina CSF
Vezano
6 komentara
  1. Robert Križan piše:

    Pa kak to misle najgori, ne kužim? Pa kaj nisu najgori tam gde nema droge? Mi bi među boljima trebali biti.

  2. presvetli piše:

    Predlažem da se trava izbaci iz statistike i da se pod kontrolu stave ozbiljne droge ili da se prekršajna ne ubraja u statistiku pa da onda vidimo stanje.

  3. Željko Car piše:

    nažalost još po mnogo čemu smo najgori al narodu to valjda paše

  4. Antidemagog piše:

    Ključna riječ je “evidentiranih dijela” !!!
    ZNAČI tamo gdje policija ne radi ništa tamo su rezultati NAJBOLJI ?!??!!
    A tamo gdje evidentiraju svakog klinju sa đointom tamo je “narkomanska kriza” i “nesigurnost” !?!?!
    Jednostavno NE VJERUJEM u takvu ALJKAVOST i medija i javnosti !!! Jesmo li svjesni da tako indirektno potičemo nerad institucija ?
    Ma nek me netko demantira !

    1. Antidemagog piše:

      Predlažem PU Križevci da slijedeće godine ne evidentira ništa pa možda i mi uđemo u rang “sigurnih” gradova poput Sinja i Splita !!! 😉

  5. Čvarkeš piše:

    Koga bumo objesili za stup zbog ovog?

Komentari su zatvoreni.