Na polugodištu proračun popunjen s trećinom plana

Branko-Hrg-novi-predsjednik-HSS-a_ca_largeKRIŽEVCI – Proračun Grada u prvom je polugodištu popunjen s točno trećinom planiranog iznosa, što je odličan rezultat ako se zna da u gradsku blagajnu još nije pristigao novac osiguran za 35 milijuna kuna vrijednu izgradnju Razvojnog centra i tehnološkog parka. Od gradonačelnika Branka Hrga doznajemo:
– Poslovanje je bilo pozitivno, mi smo pola godine završili negdje sa oko 3,5 milijuna kuna plusa, s time da moram reći da je ukupno ostvarenje negdje oko 33,3 posto za šest mjeseci, ali to nije čudno, mi nismo nezadovoljni, jer je naš proračun 91,5 milijuna kuna, prvi puta takav, a oko 40 posto proračunskih prihoda se odnosi na investicijske programe i to iz sredstava europskih fondova.

Porezni dio prihoda ostvarenjem od 42 posto pokazuje da se planiralo realno, NO Hrg naglašava da su lanjske izmjene Zakona o porezu na dohodak, poznate kao mini porezna reforma, ipak odnijele više nego se očekivalo.
– Znači da ako se taj trend nastavi, ove ćemo godine imati ukupno umanjenje iz tog osnova u odnosu na prošlu godinu za 3-3,5 milijuna kuna, što je nama veliki udarac, obzirom da nismo umanjivali nikakve socijalne, općedruštvene stavke i pozicije, da nije bilo povećanja cijena komunalnih usluga, rekao je Hrg.

Dobra je vijest za financijsko poslovanje Grada da uskoro istječe otplata dugoročnog kredita iz 1999-te, koji je u tijeku otplate i reprogramiran. Preostala dva milijuna od ukupnih 19,4 bit će vraćena do polovice iduće godine, čime će se osloboditi oko dva milijuna koji su godišnje išli na otplatu, a gradska vlast ima priliku svesti na nulu gubitak nastao raznim ulaganjima u proteklim godinama.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.