Ravnatelj Devčić: Nema osnove za traženje tima 2

hitna_pomoc_dom_zdravlja_opca_bolnicaKOPRIVNICA – Spominjanje županijskog Zavoda za hitnu medicinu kao jednog, prema đurđevačkom gradonačelniku Željku Lackoviću među brojnim primjerima zakidanja prava tog dijela županije, jednostavno nema osnova, tvrdi ravnatelj Zavoda dr. Mato Devčić. Ustroj službe određen je zakonima, oni se poštuju, a izvor nezadovoljstva čini manji dio nehitnih bolesnika. Iako skrb o njima nije osnovna djelatnost Zavoda, oni su najčešći pacijenti koji kucaju na vrata nekadašnjih ambulanti hitne, makar prema zakonu one ne postoje već su to prostori za reanimaciju.

– Mogu reći da u prošloj, 2014. godini, smo imali na području županije blizu 26 tisuća intervencija, što je za tri ispostave zaista veliki broj. Od toga je 85 posto bilo nehitnih postupaka. Brojčani pokazatelji rada našeg tima u Đurđevcu su takvi da jednostavno u ovom času nema argumenata – ja ih kao ravnatelj ne vidim – da bi se u nekakvom prisilnom načinu ja odlučio zatražiti od donositelja odluka u Županiji, da pokrenu razvoj tima 2 u Đurđevcu, objasnio je Devčić.

Tim 2 nema liječnika i stoga se ne smatra ekipom za hitne intervencije, već za hitni sanitetski prijevoz, napominje ravnatelj Devčić. Kakvo je stvarno stanje kaže da je vrlo vidljivo na primjeru zbrinjavanja bolesnika s akutnim koronarnim sindromom. Od prošle veljače, od kada taj sustav djeluje, Zavod za hitnu imao je 22 bolesnika, koji su svi redom na vrijeme prebačeni u Kliničku bolnicu Dubrava, te su se uspješno oporavili. Među njima sedmero je stanovnika đurđevačke Podravine.

– Ja moram razuvjeriti određeni dio slušateljstva – tim 2 u Đurđevcu ne bi povećao taj dio nadstandarda što se tiče akutnog koronarnog sindroma, zato što u timu 2 nema liječnika, prema tome nitko ne može odlučivati nešto u vezi takvog bolesnika. Jednostavno, stvari su dobro postavljene u postojećim mogućnostima, u okviru onoga što je država odredila kao mrežu hitne medicine na području naše županije, rekao je ravnatelj Devčić.

U budućnosti možemo očekivati sve manje liječnika u hitnim medicinskim timovima, pa će oni doista zbrinjavati samo bolesnike zbog kojih i postoje, a zakon će morati produžiti obavezno radno vrijeme liječnicima obiteljske medicine, čiji posao sada odrađuje Zavod, zaključio je dr. Devčić.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.