Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Gradska uprava lansirala geoportal s prostornim planovima

Geoportal_GIS_Grad_KrizevciKriževačka gradska uprava objavila je ovih dana na svojim stranicama novi javni servis pod nazivom “GIS – Grad Križevci: Prostorni planovi” za poduzetnike, obrtnike i sve zainteresirane građane koji žele informativni uvid u određene službene geodetske podloge, prostorno plansku dokumentaciju, tematske prikaze kao i za uvid u katastarske i zemljišnoknjižne podatke. Riječ je o javno dostupnom geoportalu komunalne infrastrukture, usluga i imovine Grada Križevaca.

Za izradu i održavanje geoportala zaduženo je križevačko Komunalno poduzeće, koje je na realizaciji surađivalo sa stručnom službom gradske uprave, a pod nadzorom dogradonačelnika Tomislava Katanovića, koji je za Križevci.info izjavio:
– Svrha navedene usluge je prije svega daljnje povećanje transparentnosti odnosno dostupnosti informacija građanima i potencijalnim investitorima, a količina dostupnih informacija s vremenom će se povećavati. Ovu uslugu, zbog visokih troškova izrade i održavanja, pružaju malobrojni gradovi u Hrvatskoj.

Iako u uvjetima korištenja navode kako su podaci pripremljeni i ažuriraju se na temelju službenih izvora te su u velikoj mjeri točni, napominju kako su, zbog njihova održavanja na više mjesta, moguće izvjesne neažurnosti ili neusklađenosti, kao npr. kod zemljišnih knjiga i katastra, gdje su moguće razlike u postojanju i opisu neke parcele. Pregled podataka je zbog različite namjene i različitih izvora u određenoj prostorno planskoj dokumentaciji ograničen na prikaz detalja samo do određenog mjerila, kako bi se izbjegle eventualne pogrešne interpretacije o svojstvima ili ograničenjima na rubnim dijelovima pojedinih prostornih cjelina.