‘Tulum s(l)ova’ i ove godine u križevačkoj gimnaziji

U petak 4. studenog 2016. noćnim čitateljskim susretom započeo je šesti Tulum s(l)ova u školskoj knjižnici križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. Radi se o nacionalnom projektu poticanja čitanja iz užitka koji se sastoji od dva dijela – noćnog čitateljskog susreta u listopadu te čitanja na javnim mjestima (u ustanovama, poduzećima, na ulicama…) kroz ostatak godine, kojim učenici promoviraju čitanje svojim sugrađanima.

Ove se godine na noćnome čitateljskom susretu okupilo dvadesettroje sudionika, učenika i profesora. Za središnji dio večeri – svečano, ceremonijalno čitanje književnih djela – sudionici su odabrali po stranicu teksta iz svoje omiljene prozne ili pjesničke knjige koju su ukratko i predstavili. Čitalo se na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. Što se tiče književnih žanrova, zastupljeni su bili znanstvenofantastični, ljubavni, kriminalistički, pustolovni, obiteljski i ratni romani te renesansna i suvremena poezija.

Osim u čitanju sudionici Tuluma uživali su u glazbenoj radionici na kojoj su zapisivali asocijacije na skladbu „Ljeto“ A. Vivaldija, radionici kreativnog pisanja na temelju zbirke novela „Kod kuće je najgore“ E. Kishona, tjelovježbi uz knjigu kao rekvizit (tzv. knjigovježbi) te pantomimi na kojoj su dali sve od sebe glumeći poznate književne naslove.
Ovaj projekt poticanja čitanja, koji se istovremeno provodi u brojnim hrvatskim osnovnim i srednjim školama, osmislila je knjižničarka OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec Draženka Stančić, uz potporu Hrvatske udruge školskih knjižničara i Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Križevačka gimnazija u projektu sudjeluje od samoga početka, tj. svih šest godina zaredom, a u projekt su se uključile i ostale dvije križevačke srednje škole. Iako su okviri programa zadani od organizatora, svaka škola daje osobni pečat projektu osmišljavajući svoj vlastiti program. Tako su u pripremi ovogodišnjeg noćnog čitateljskog susreta u Gimnaziji sudjelovale profesorice Sanela Štubelj, Sanela Starešec, Suzana Knežević i Mateja Hanžić, a Tulumu s(l)ova pridružio se i ravnatelj Gimnazije prof. Zoran Kovač koji je s učenicima rado podijelio vlastita čitateljska iskustva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.