Europski imenjaci: U Križevcima službeni jezik slovenski, u Koprivnici se rađaju Slovaci

Krizevci_crnobijela_BrchJeste li znali da se u Koprivnici ne rađaju samo Podravci, nego svake godine na svijet dođe najmanje 20-ak Slovaka? Znate li da je u Križevcima slovenski jezik službeni te da postoje Gornji, ali i Donji Kalnik?

Ne, nismo skrenuli od ovih ljetnih vrućina i sparine nego smo odlučili istražiti imaju li gradovi i sjedišta općina iz naše županije svoje europske imenjake. Koprivnica, Križevci i Đurđevac, otkrili smo, nisu samci u Europi, kao što to nisu Kalinovac i Kalnik. Ostala su naša općinska središta jedinci.

Koprivnica ima najviše svojih imenjaka ili imenjakinja, ako ćemo biti rodno korektni. Uz naravno našu podravsku metropolu nadaleko poznatu po Vegeti, rukometašicama i biciklima, u Hrvatskoj postoje još dvije. To su dva manja naselja Koprivnica Požeška (250-ak žitelja) u Općini Pleternica i Koprivnica Zagorska (110 žitelja) kod Đurmanca. Obje su ime dobile po koprivama.

Najveća poslije naše, slovačka je Koprivnica koja se isto tako nekada davno zvala Kapronca. U tome općinskom središtu čije ime datira iz daleke 1283. godine danas živi 700-tinjak žitelja. Nalazi se na sjeveroistoku Slovačke u regiji Prešov također vrlo poznatoj po proizvodnji piva.

Dvije su još Koprivnice u Srbiji, jedna kod Aleksinca, a druga kod Zaječara. U prvoj na jugu Srbije ima 220-ak stanovnika, a u drugoj na istoku 530. Koprivničanaca ima i u Sloveniji, točnije uz granicu s Hrvatskom u općini Krško. Tamo živi 150-ak slovenskih Koprivničanaca.

Nemaju samo Prigorci privilegiju imati Križevce, ta sreća pogodila je i susjede nam Slovence. Njihovi Križevci su središte općine s 500 stanovnika na sjeveroistoku zemlje, točnije “Pri Ljutomeru”. Svojeg imenjaka u Srbiji ima pak Đurđevac. Njegovi stanovnici se nisu znali othrvati Osmanlijama pa nisu poznati po nečemu kao što je naša legenda o Picokima. Znamo tek da se nalaze u središnjoj Srbiji te da naselje broji 220 stanovnika.

Kalinovac također imenjaka ima u Srbiji, tamo je to naselje s 480 stanovnika. Zanimljivo je da u Slovačkoj ne postoji jedan Kalnik nego su ga podijelili na Gornji i Donji. Ideja za Mladena Kešera? Možda, tko zna. Gola imenjaka ima najviše i većina se nalazi u Poljskoj, čak 13. Golčani žive čak i u Irskoj i to u dva grada. Gola (Aghavea) i Gola (Derrybrusk).

U kratkom pregledu imenjaka naših naselja dodajmo i da smo našli jednu Reku na istoku Češke. Selo je to od 560-ak žitelja koje je kroz povijest jedno vrijeme bilo i u sastavu Poljske (aneksijom 1938. godine). Malog i Velikog Otoka ima i u Sloveniji i to nedaleko Postojne.(GP)

Vezano
2 komentara
  1. mojpatak piše:

    Berenda za pravopisnog pročelnika!!!!!

  2. Željko Berend piše:

    Ima Križevci i u Mađarskoj !

Komentari su zatvoreni.