Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1071

Intimni spontani koncert uz promatranje noćnog neba - jedna od promatračica bila je i Lidija Bajuk (foto: Martin Vujić)
Dr. sc. Željko Andreić na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. (foto: Martin Vujić)
Dr. sc. Željko Andreić na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. (foto: Martin Vujić)

Nastavljamo s preslušavanjem predavanja na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci (HAZU) i Križevačka astronomska udruga Perzeidi. Sudjelovali su najistaknutiji članovi Hrvatske meteorske mreže, Damir Šegon, Željko Andreić i Korado Korlević. Na redu je prvi dio predavanja Željka Andreića koji je govorio kako se određuje mjesto pada meteorita.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo knjigu iz sociologije o tome kako nam je zbog promjena u javnom životu stradao privatni život, pripovjetke Karen Blixen te humoristični roman Karela Poláčeka.

Nastavna sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, Perzeidi i njihovi prijatelji na promatranju neba u Kamešnici povodom konjunkcije Venere i Jupitera 2. srpnja 2015. (foto: Martin Vujić)
Nastavna sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, Perzeidi i njihovi prijatelji na promatranju neba u Kamešnici povodom konjunkcije Venere i Jupitera 2. srpnja 2015. (foto: Martin Vujić)

U Vijestima Krugova saznajemo kakav je novi performans osmislila Marina Abramović, o aktualnoj izložbi Kina nikad ne spava u gradskoj knjižnici u Križevcima, o izložbi u Likovnoj galeriji u Križevcima, o izložbi koju o sebi priprema grupa The Rolling Stones, uništavaju li se odista umjetnička djela na Bliskom istoku…

Na današnji datum rođeni su Gustav Mahler, Marc Chagall, Miroslav Krleža i Ringo Starr, umalo je poginuo Howard Hughes, navodno je pao leteći tanjur s izvanzemaljcima pored Roswella u New Mexicu, a Elvis Presley je snimio svoju prvu pjesmu. Umrli su Arthur Conan Doyle i Syd Barrett.

Perzeidi su okupljenim gostima predstavili meteorit Križevci (foto: Martin Vujić)
Perzeidi su okupljenim gostima predstavili meteorit Križevci (foto: Martin Vujić)

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o štetama od odsjaja, refleksije i zasljepljenja svjetlošću koji nastaju zbog pogrešnog korištenja rasvjete.

U Svemirskom kutku bit će riječi o najnovijm događajima na kometu Čurjumov-Gerasimenko i kako se letjelica New Horizons približava Plutonu, te kako velike galaktike gutaju manje. Križevačka astronomska udruga Perzeidi dvije je večeri (i noći, a jednom i do zore) svojim teleskopima “počastila” sve zainteresirane pogledom u nebo i planete, povodom konjunkcije Venere i Jupitera, prvo u Križevcima a onda i na Kalniku. Promatranje na Kalniku bilo je posebno “svečano” jer je to bio povod da se u organizaciji voditeljice Nastavne sekcije Hrvatskog fizikalnog društva Anice Hrlec okupe i mnogi profesori i nastavnici fizike i srodnih područja, bilo je i arheologa koji istražuju po Kalniku, a na promatranje je došla i etnologinja Lidija Bajuk koja proučava priče, mitove i legende po Kalniku. Perzeidi su prisutnima održali i predavanje o meteoritu Križevci, a Lidija Bajuk je održala nakon toga mali spontani intimni koncert i do dugo u noć upoznavala znatiželjne sa svojom glazbom.

Intimni spontani koncert uz promatranje noćnog neba - jedna od promatračica bila je i  Lidija Bajuk (foto: Martin Vujić)
Teleskopi i gitara u suradnji: intimni spontani koncert uz promatranje noćnog neba – jedna od promatračica bila je i Lidija Bajuk. Na gitari se s njom izmjenjivao Nenad Judaš, glavni i odgovorni urednik časopisa “Priroda” (foto: Martin Vujić)

U Zanimljivostima otkrivamo kako se mravi u Sahari hlade za vrućih dana kakvi trenutno vladaju i u našim krajevima.

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme u emisiji slušat ćemo Gustava Mahlera, Ringa Starra, The Rolling Stones, Syda Barretta i Lidiju Bajuk.

Ne dirajte mi krugove broj 1071 emitira se 7. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 11. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.