Učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci i ove godine sudjelovali u završnici projekta Čitanje ne poznaje granice u Ptuju

Učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci drugu godinu za redom sudjeluju u međunarodnom projektu za poticanje čitanja dječje književnosti „Čitanje ne poznaje granice/ Branje ne poznaje meja“.

Projekt je pokrenut 2013. godine povodom Europske godine čitanja na glas na inicijativu knjižničarki Mirjane Čubaković, Luce Matić i njihovih slovenskih kolegica. Danas je u projekt uključeno sedamdesetak školskih knjižnica. Neki od istaknutih ciljeva projekta su razvijanje čitalačkih vještina, razvoj različitih vrsta pismenosti, promocija hrvatske i slovenske dječje književnosti, suradničko korištenje IKT-a, ovladavanje metodama istraživačkog rada i promocija europskog identiteta.

Petnaestak učenika pod vodstvom knjižničarke Andree Katanović Babić i učiteljice Gordane Prosenečki upoznalo je lik i djelo autora Ivana Cankara s posebnim naglaskom na zbirku Istina i ljubav, dok su slovenski učenici obrađivali djelo Mate Lovraka Družba Pere Kvržice. U utorak 21. svibnja naši učenici posjetili su partnersku školu Mladika u Ptuju gdje su svojim vršnjacima prezentirali svoj grad, aktivnosti kroz koje su obrađivali djelo Istina i ljubav i rezultate istraživačkog rada o životu i značaju Ivana Cankara.

Učenice Melani i Lana Škrlec predstavile su i Križevačku djevojačku stražu. Službeni program učenici su završili odigravši igru memory koja je poslužila za prisjećanje motiva iz Cankarevih djela te učenje slovenskog i hrvatskog jezika. Učenici su obišli Ptuj, posjetili Gradsku knjižnicu koja je prije desetak godina proglašena najljepšom u Europi i popeli se na brijeg na kojem se smjestio ptujski dvorac.

U lipnju će slovenski učenici posjetiti OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci te će pod vodstvom profesorice Karmen Ivančič i knjižničarke Urške Hlupič Voda prezentirati djela Mate Lovraka, svoj grad i kulturu. Tijekom tog susreta bit će prikazan kratak film o sudjelovanju naših učenika u projektu koji priprema Medijska grupa pod vodstvom naše knjižničarke.

Vezano

Komentari su zatvoreni.