Obilježeno 110 godina Veterinarskog zavoda

KRIŽEVCI – Prigodnom svečanošću Veterinarski zavod u Križevcima proslavio je 110 godina rada, rođendan koji tu ustanovu po vremenu osnivanja svrstava uz bok Pasteurovog instituta u Parizu ili Kochovog Zavoda u Berlinu. Ustanova je utemeljena kao prva te vrste u jugoistočnoj Europi, u vrijeme snažnog razvoja stočarstva u našim krajevima te u okrilju Gospodarskog učilišta koje je počelo raditi 1860. godine. Pred brojnim gostima iz struke i politike, na davno vrijeme osnivanja podsjetio je predstojnik ustanove Darko Majnarić.

– Kako u to vrijeme nije bilo niti jednog dijagnostičkog zavoda u blizini, prokazala se potreba za posjedovanjem vlastitog bakteriološkog zavoda u Hrvatskoj. Kraljevska zemaljska vlada naređuje rješenjem od 10. svibnja 1901. godine Gospodarskom odjelu vlade da se osnuje Kraljevski hrvatsko-slavonski zemaljski bakteriološki zavod u okviru Gospodarsko-šumarskog učilišta u Križevcima, rekao je Majnarić.

Zanimljivo je da Zavod od osnutka pa sve do danas radi na istoj adresi u križevačkoj Zakmardijevoj ulici, no sada s 28-ero zaposlenika, na 650 suvremeno opremljenih kvadrata, u sastavu Hrvatskog veterinarskog instituta i s područjem rada koje pokriva našu i Bjelovarsko-bilogorsku županiju te gradove Viroviticu i Vrbovec. Na svečanosti 110. godišnjice ustanove njezine prigodne zahvalnice za dugogodišnju plodnu suradnju uručene su predstavnicima Grada, ministarstava poljoprivrede i znanosti te veterinarskog fakulteta, instituta i inspekcije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.