Mještane Greberanca još guši dim ugljenica

KRIŽEVCI – “Kada se zapale ugljenice, ne možemo disati. Pogotovo je teško mom sinu Patriku koji boluje od astme, pa ga sve češće na spavanje vozim rodbini. Najgore je ljeti jer se zbog dima od kojeg suze oči i peče u grlu, ne usudimo otvarati prozore. U dane kada se pali ugljenica više nam ni ne pada na pamet da rublje sušimo vani, jer onda ponovno može samo u perilicu – kaže Tanja Jambrec iz sela Greberanec.

Problema s onečišćenim zrakom stanovnici imaju posljednje tri godine, otkako je na 500-tinjak metara od prvih kuća tvrtka Križevci produkt sagradila proizvodni pogon za proizvodnju drvenog ugljena u posebnim limenim kupolama u kojima proces izgaranja traje 24 sata. U početku su bile dvije, a od proljeća su četiri ugljenare koje se preko ljeta pale i do tri puta tjedno.

– Prilikom takvog ubrzanog procesa izgaranja stvaraju se velike količine dima specifičnog oštrog mirisa. Ovisno o kretanju vjetra, a posebno kada je u zraku pritisak, ovdje je nemoguće živjeti. Već drugu godinu žalimo se mjerodavnima. Lani smo Gradu poslali peticiju sa 78 potpisa. Potpisali su se i roditelji dogradonačelnika Dragutina Guzalića. No, ništa se nije dogodilo, kao ni nakon dolaska komunalnog redara, ni nakon posjeta Inspekciji za zaštitu okoliša u Koprivnici, gdje smo zatražili da se mjerenje izvrši nenajavljeno i kada gore sve četiri ugljenice.  Gradonačelnik Branko Hrg lani nam je poručio da i  vlasnik tvrtke mora od nečeg živjeti – rekao je Saša Fletko.

Mještani ističu da je nekim od potpisnika peticije vlasnik tvrtke Zdenko Jaki i prijetio. – Sodićeva sina čak je i fizički napao, što je prijavljeno i policiji, a nama je prijetio da će nam srušiti kuću i da mu ništa ne možemo, jer on ima veze i novca – kaže Dragec Fletko.

Mjerenje je moguće tek za godinu dana?
Ministarstvo okoliša odgovorilo nam je da je inspekcija bila dva puta u kontroli. U prvoj kontroli lani koncentracija je bila ispod graničnih vrijednosti. U kontroli 10. rujna zbog dviju novih ugljenica naredili su novo mjerenje, ali je rok za izvršenje godinu dana od stavljanja peći u rad.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.