Županijski upravni odjel prezentirao rezultate legalizacije

web_vijesti_podsjetnik_legalizacija

PODRAVINA I PRIGORJE – Županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, te zaštitu okoliša i prirode u prvom je polugodištu riješio ukupno oko 1250 građevinskih, lokacijskih i predmeta iz područja legalizacije bespravnih građevina. Pročelnik Dražen Kozjak izvjestio je da 80 posto ili oko 800 slučajeva spada upravo u područje legalizacije.

– Što se učinka tiče, naš postotak je još uvijek 22,3. U odnosu na ostale županije, kad izuzmemo gradove koji su imali relativno manji broj predmeta, tu smo negdje, u sredini donjeg dijela tablice. Znači ima županija sa 17 posto, a ima Međimurska s čak 43, koja je zaista izuzetak i koja radi vjerojatno duplo više i bolje od nas, rekao je Kozjak.

Upravni odjel ima ukupno 15-ero djelatnika, a najveći podbačaj u broju riješenih predmeta pročelnik Kozjak kaže da se događa u đurđevačkoj ispostavi.

– On je duplo manji nego recimo u Koprivnici s istim brojem ljudi. U tom smislu smo nakon raspisanog natječaja u pripremi za prijem voditelja ispostave u Đurđevcu, g. Peršinovića, s kojim će vjerojatno na nekom probnom roku od tri mjeseca, eventualno i dalje, biti pokušaj da se ta ispostava reaktivira, najavio je.

S više ljudi, ukupno sedmero, ali i većim brojem primljenih predmeta za legalizaciju, u rješavanju prednjači ispostava u Križevcima, koja je na razini državnog prosjeka od oko 35 posto. Kao što je objavljeno, Ministarstvo graditeljstva je na rješavanje u svoju posebnu Agenciju od Županije uzelo 3800 predmeta, no o stanju u kojem oni jesu Kozjakov Upravni odjel nema saznanja, naime vraćen im je tek neznatan broj.

– Nama su vratili u Županiju, bez Grada Koprivnice, u jednoj maloj kutiji, pred nekih dva mjeseca nekih 38 riješenih predmeta. Prema tome ja ne mogu komentirati je li to sve što je riješeno ili imaju i druge predmete koje nisu poslali, rekao je.

Župan Darko Koren ponovio je da ne bježi od odgovornosti i kritika zbog lošeg učinka na legalizaciji, no i dalje smatra da rješenje problema nije u ostavci koju je ponudio pročelnik Kozjak. Također, smatra da se u izračunu učinka brkaju nespojive jedinice.

– Da ne velim da su se uspoređivali gradovi i županije, što je nemoguće usporediti. Zamislite jedan grad koji s biciklom obiđete za 20 minuta, s jednom županijom gdje ipak morate doći do nekakve zabiti, da ne velim kakvi su auti dok dođu s jednog takvog terena. Dakle, ja ne branim se, kritičan sam prema djelatnicima, prema sebi samokritičan, poduzeli smo određene mjere i smatramo da ćemo poboljšati rezultate, opisao je Koren.

Župan puno važnijim od broja riješenih slučajeva legalizacije smatra razlučiti koliko je zapravo zahtjeva, od ukupnih oko 18 tisuća, podneseno sa ozbiljnom namjerom, a koliko tek forme radi i zbog roka koje je određen.

– Dakle, ja sam sad naredio da se od tih 18 tisuća prvo doista konstatira koji su predmeti realni, bio je odlučan Koren.

Naime, kazao je Koren, i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš izjavila je da je 20-tak posto zahtjeva za odbaciti. Oslobođeni tog balasta župan smatra da Kozjakovi djelatnici mogu dostići državne prosjeke učinkovitosti. (RKC)

 
 
 
 
 

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. objektivno piše:

    točno, sve je tako kako piše

Komentari su zatvoreni.