HŽ Infrastruktura raspisuje novi natječaj za gradnju pruge Dugo Selo – Križevci

HŽ Kolodvor Križevci

HŽ Infrastruktura raspisat će sljedeći tjedan novi natječaj za rekonstrukciju postojećeg i gradnju drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci. Procijenjena vrijednost posla je 1,25 milijardi kuna, a prvi je natječaj propao jer su u HŽ Infrastrukturi odbili obje ponude koje su stigle.

Ponuda austrijske tvrtke Swietelsky odbijena je zbog sukoba interesa, jer su Austrijanci na tom natječaju nastupili zajedno s tvrtkom kćeri HŽ Infrastrukture, Pružne građevine, a prema pravilima EU po kojima se mora provesti natječaj jer se predmenti radovi sufinanciraju iz fondova EU, to je nedopustivo. Ponuda španjolske tvrtke OHL odbijena je pak jer među ponuđenim stručnjacima za njih dvoje nisu imali dokaze o stručnosti. No iznos OHL-ove ponude je usto bio oko 330 milijuna kuna viši od procijenjene vrijednosti radova. Ponuda Swietelskog bila je u zadanim okvirima.

Obje su se tvrtke žalile Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), koja je početkom lipnja odbacila žalbu Austrijanaca, a uvažila žalbu Španjolaca i poništila odluku o poništenju natječaja koju je HŽ Infrastruktura donijela nakon što je odbila obje pristigle ponude. No, u HŽ Infrastrukturi su i nakon te odluke DKOM-a opet donijeli odluku o poništenju natječaja, a na tu odluku žalio se samo Swietelsky. Sve do okončanja tog postupka HŽ Infrasturktura nije mogla raspisati novi natječaj za prugu Dugo Selo – Križevci. No 24. lipnja Austrijanci su DKOM obavijestili da odustaju od žalbe pa sad HŽ Infrastruktura nema više formalnih prepreka za raspisivanje novog natječaja. (VL)

 
 
 
 
 
 

Vezano

Komentari su zatvoreni.