Nova školska zgrada na ponos sadašnjim i budućim naraštajima

Radost za strukovno školstvo u Križevcima – Na području bivše vojarne u punoj funkciji novi objekt Srednje škole Ivana Seljanca. Ondje će 482 učenika strukovnih zanimanja raditi u jednoj smjeni. Investicija od 42 milijuna kuna jedna od najvećih u povijesti križevačkog školstva

Danas je i službeno otvorena nova zgrada Srednje škole Ivana Seljanca u Križevcima, za potrebe obrazovanja strukovnih zanimanja izgrađena na području bivše vojarne. Time je ova ustanova konačno uselila u prostor u kojem će biti samostalna. Za 482 učenika i 47 djelatnika to je velika radost, istaknuo je ravnatelj škole prof. Brunoslav Sabolek.

– Strukovna škola nakon 125 godina od početka obrtničkog školstva konačno ima svoju školsku zgradu. To je važno i za ustanovu koja obilježava 20. obljetnicu od izdvajanja iz Centra za usmjereno obrazovanje i koja nastavlja 170-godišnju tradiciju strukovnog školstva u Križevcima, a važno je i za grad koji se ponosi školskom tradicijom – ponosno će Sabolek, objasnivši da mnogi školu prepoznaju kao poveznicu znanja i gospodarstva, te kao važnu kariku u gospodarskom razvoju kraja. Upravo je Sabolek bio najuporniji u tome da se ova strukovna škola, nakon 30-godišnjeg “podstanarstva” u zgradi Gimnazije, osamostali i dobije već prostor, čime će, očekuje se već poslije Uskrsa, biti omogućena i nastava u jednoj smjeni. U tome je imao podršku križevačkog gradonačelnika Branka Hrga, te tadašnjeg koprivničko-križevačkog župana Josipa Friščića, uime županije kao osnivača škole.

Objektom je, napomenuto je, odana počast i prijašnjim generacijama učenika i nastavnika obrtničkih, tj. strukovnih zanimanja, a na nju mogu biti ponosni i sadašnji polaznici, koji inače godinama redovito postižu zapažene rezultate na državnim natjecanjima zidara, krojača, mehaničara…

Da je škola, i izvana i iznutra impresivna po veličini (nekima čak i prevelika) i standardu uređenja, napravljena za ovu i nadolazeće generacije, te “na radost i njih i nastavnika koji će imati puno bolje uvjete, ali i obavezu podučavati križevačku i mladež okolice”, zaključio je i Hrg, ne propustivši istaknuti da je izgrađena u vojarni koja je, kazao je, “jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je već počela civilno “disati”, jer se bivši vojni objekti prenamjenjuju za društvene potrebe”

– Sve je financirano sredstvima Vlade RH, tj. preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa iz kredita Svjetske banke, te iza nje ostaje samo plaćati režije i materijalne troškove, pa a neće opterećivati nova ulaganja u školstvuo u županiji – rekao je Hrg. To je bila jasna aluzija i na model financiranja koprivničke gimnazije, koja, na temelju javno-privatnog partnerstva, županiju košta godišnje nekoliko milijuna kuna, što županijskoj vlasti sve manje odgovara.

Ovo je zacijelo najveći školski objekt u dugoj povijesti križevačkog školstva, i zbog toga će biti zapamćen – ocjena je i Hrga i aktualnog koprivničko-križevačkog župana Darka Korena te njegovog prethodnika, danas potpredsjednika Sabora Josipa Friščića. Oni su se svečano podsjetili i donekle se pohvalili kako su se oko izgradnje škole prije nekoliko godina dogovorili za nekoliko sekundi, te ocijenili da je stoga ova svečanost dan uspjeha za grad i njegovo školstvo.
Svima je njima, pak, kao resorni ministar i izaslanik premijerke Jadranke Kosor, čestitao Radovan Fuchs, izrazivši uvjerenje da će zgrada služiti svima na ponos.

Objekt za srednju školu Ivana Seljanca gradila je od svibnja 2009. do ljeta 2010. domaća tvrtka Radnik, koja je podigla glavni objekt od oko 4500 četvornih metara, što novog, što dograđenog prostora, te preuredila obližnji restoran, veličine 1500 kvadrata. Sada svi učenici, poput kuhara, konobara, zidara, strojobravara, krojača, koji su praksu dosad obavljali na različitim mjestima u gradu, imaju prostore za rad nadohvat ruke. Ukupna je vrijednost ulaganja oko 42 milijuna kuna. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.