Uzeli 200.000, vratili 323.000, a još duguju 244.000 kuna

Radio Križevci

KRIŽEVCI – Grad će prihvatiti ponudu za kupnju 25 poslovnih udjela u lokalnoj radio postaji, koje je za cijenu od 5.000 kuna ponudio vlasnik Franjo Valjak. Članovi Gradskog vijeća iz redova vladajuće koalicije predvođene HSS-om digli su ruke za prijedlog odluke koju im je obrazložio gradonačelnik Branko Hrg, a u kojoj je presudno da tamošnja lokalna samouprava dokupom udjela postaje najjači pojedinačni dioničar. To je do sada s 34,8 posto vlasništva u Radiju Križevci bila građevinska tvrtka Radnik, dok će sada udjel Grada porasti na 40,8 posto. Iako to nije većinski udjel, naglasio je gradonačelnik Hrg, on će ipak značiti sasvim drugačiji odnos snaga u upravljanju najjačim lokalnim medijem. Među ostalim to će značiti i da više nema šanse za kreditiranje te medijske kuće od strane bivšeg najjačeg dioničara, koje su graničile s najobičnijim kamatarenjem.

– Zanimljive su se stvari događale, u koje je radio doveden. 1996. godine je radiju dat kredit, glavnica 200.000 kuna. Od tog početnog iznosa danas je stanje duga, prema našim informacijama 244.620,72 kune. S tim da je u periodu od 1996-2014. godine što otplatom kredita, što kamata Radio Križevci otplatio ukupno 323.148 kuna. Ovo je ko švicarski franak!, rekao je Hrg.

Pomalo nevjerojatno zvuči da to nije sve.

– Uz ovo što je otplaćeno 1,5 puta toliko koliko je bio kredit, radio je ostao i bez prostora kojem je bio vlasnik; i taj prostor je prepisan na firmu koja ima udio u Radio Križevcima, objasnio je gradonačelnik.

Na skupštinama dioničara često je spominjano teško financijsko stanje tvrtke, a Hrg kaže da je nesumnjivo i ovakvo Radnikovo kreditiranje i upravljanje tome dalo svoj doprinos. Gradu i potkalničkom kraju radio treba, podvukao je Hrg, te poručio da će pronaći način za financijsko ozdravljenje tog medija.

– Grad se nikada nije miješao u uređivačku politiku Radio Križevaca, neće se ni dalje miješati ali ne želimo dozvoliti da netko to rastrgava, trančeri i daje nekome da bi mogao tjerati neku svoju politiku. To nećemo dati, kupnjom ovog udjela Grad definitivno stavlja plombu i bez Grada neće nitko moći niti ga nekome davati niti darivati, naglasio je gradonačelnik Hrg.

Uz dva najveća dioničara ispod deset posto vlasništva radija posjeduju njegovi zaposlenici, te općine Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
10 komentara
  1. Fora piše:

    Kada znaju koliko je dug i kolika je plaćena kamata, zašto nam ne kažu koliko je ukupno dugovanje Radio Križevaca koje će vlasnici kad tad morati podmiriti? Priča se o 600 000 kuna, pa u cilju informiranja javnosti, pošto je gradonačelnik kupio 10% udjela, nas građane zanima da li je točno da ja za 5000 kuna “kupio” i 60 000,00 kuna duga? Nema kaj dobra trgovina!

  2. Ante piše:

    Neka kupuje, i tako ce za par mjeseci krenuti s emitiranjem novi lokalni Radio u Krizevcima, a Hrg je Gradu i tako kupio samo dugove

  3. Siniša piše:

    Radio slušam samo zbog Hrgove emisije zabavnog karaktera

  4. objektivno piše:

    Koji vam je taj F. Valjak i kak ste ga nagovorili da proda udio , zna se …Dragi Križevačani, sad će još više samohvalnog gradonačelnika biti na Radio Križevcima i samohvalne gradske uprave …
    Ali sreća da postoje druge radio stanice , tako da ne moramo slušati Radio Križevce sa njegovim lošim programom…

  5. dugi piše:

    a novi studio radija bi mogle kod hrga biti u podrumu

    1. sdpfuker piše:

      ili u Erdovcu

  6. ivek piše:

    ajmooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo crveni kmeri sad komentari
    ili govno blog se bu sad raspisal

  7. Goran Valjak piše:

    Da mi je barem taj Franjo neki rođak…

  8. Fora piše:

    Istina je voda duboka, a gradonačelnik lažljivac od formata ja mu ništa od ovoga ne vjerujem

  9. Ivan Bermanec piše:

    To je posel !!!

Komentari su zatvoreni.