Šaptač biftecima: Priča o čovjeku koji uzgaja, odležava i obožava meso

Šaptač biftecima: Priča o čovjeku koji uzgaja, odležava i obožava meso (Foto: Meat The King) - 3
Šaptač biftecima: Priča o čovjeku koji uzgaja, odležava i obožava meso (Foto: Meat The King) - 3
Šaptač biftecima: Priča o čovjeku koji uzgaja, odležava i obožava meso (Foto: Meat The King) – 3

Većina nas misli da zna što je meso, i kako bi trebao izgledati okus pravog bifteka. No, i iznad bifteka, ramsteka, i drugih najboljih dijelova mesa, postoji tehnika kojom se okus može poboljšati i unaprijediti. Danas govorimo s Tihomirom Smoljancem, čovjekom koji je kralj dry ageinga…

Tihomir Smoljanec, mesoljub iz Križevaca, u skladu svog imena osvaja najbolje hrvatske restorane. Čovjek se naime, bavi – mesom, najboljim mesom. A ono što smo nedavno probali u Đurinoj hiži kod Varaždinskih Toplica briše okus svog mesa koje smo ikad probali… Priveli smo ga na razgovor.

Kotlet od crne slavonske svinje
Kotlet od crne slavonske svinje

Gospodine Smoljanec, što vi točno radite?
U biti, ja njegujem meso kao fino žensko bedro. A ponekad sam i šaptač mesu. Nekad me i razljuti, ali najviše ga volim promatrati, a tu i tamo i probam koji komad. Baš kao vrhunski modni agent, ili Ari Gold iz Entouragea…

Ukratko, bavim se selekcijom i odležavanjem mesa, a prije samog njegovanja otkrivam i biram potencijalno najbolje komade. Priča s mesom počinje od mog rođenja. Naime, ja sam treća generacija proizvođača Baby Beefa, pa me je nakon godina provedenih u procesu proizvodnje i veleprodaje mesa – lupila kriza srednjih godina. Naime, ponovo sam se zaljubio u mlađu… granu – gastronomiju. A kako i sam dobro znaš, s njom dolaze i vrhunska vina, šampanjci… Dalje, no comment.

Sušena vratina od crne slavonske svinje
Sušena vratina od crne slavonske svinje

Gdje nabavljate meso?
Svo meso je od životinja Hrvatskog porijekla, born, raised and produced in Croatia. I nabavlja se u području kontinentalne Hrvatske od Prigorja do Slavonije. Moja firma Meat The King bira samo najbolje komade mesa, igdje.

Koji je postupak nakon što ga odaberete?
Postupak zavisi što se s mesom želi postići, i pristup ovisi o vrsti mesa, Crna Slavonska Svinja se koristi svježa, sušena i prerađena u kobasice i salame, Baby Beef se konzumira svjež, a za pervertite i manekenke može i lagano odležan postupkom suhog zrenja (Dryageing) od 21 do 30 dana. Goveđe meso odležava od 21 do ekstremnih 70 dana. Komora je dovoljna za nekoliko tona mesa, a kod procesa dryageinga meso fermentira u kontroliranim uvjetima. Nešto slično kao sir, samo su prisutni drugi enzimi i bakterije.

French rack od crne slavonske svinje
French rack od crne slavonske svinje

Koje su prednosti mesa koje je odstajalo neko vrijeme?
Prednost mesa je u okusu i mekoći – kad meso gubi vlagu, okusi mesa se koncentriraju, kao i kad se prosušuju bobice grožđa, okus postaje intenzivniji i dolaze do izražaja slatke arome orašastog voća, također dolazi do omekšavanja mišićnih vlakana, pa meso postaje sočnije i mekanije.

Gdje se mogu pojesti vaši proizvodi, gdje ih možemo naručiti?
Naši proizvodi se mogu probati po svim renomiranim Hrvatskim restoranima, da ne bih slučajno koga zaboravio, a trenutno razvijamo i sustav dostave privatnim kupcima.

Goveđi dryaged ribeye 55 dana
Goveđi dryaged ribeye 55 dana

Dajte nam kratak a savršen recept kako ispeći baby beef!
Naša mesa se pripremaju sasvim jednostavno – zabranjeno ih je peći više od Medium. Sve iznad toga je čisto svetogrđe! Sve detalje, informacije i cjenik potražite na stranici Meat The King, a ja odoh pogledati bebice…

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.