Križevci Gastro Fest: Recept za promociju kvalitete

Ako je istinita ona da put do srca ide kroz želudac, onda bi Križevci nakon drugog po redu Gastro Festa u subotu 20. svibnja morali osvojiti mnoga srca. Kvalitetno meso pripremljeno na bezbroj načina pred očima gosta, recept je koji je već isproban prije četiri godine na prvom izdanju ove manifestacije posvećene promociji domaće junetine i izazvao je dobre kritike i komentare posjetitelja. Događanje koje je još tad imalo namjeru prerasti u tradiciju zamrznula je pandemija, no ovogodišnje će izdanje, najavljuje križevački kuhar i nastavnik kuharstva iz Srednje škole “Ivan Seljanec” Mišel Doskočil, probuditi okusne pupoljke Križevčana (i gostiju) i ponuditi im nove, bogate okuse mesnih delikatesa..

Mi ćemo predstaviti i svoj grad i domaći uzgoj mesa, znači meso koje je uzgojeno na poseban način na farmama i s posebnim načinom hranjenja. Možemo se pohvaliti da je to naš domaći hrvatski proizvod koji treba nuditi gostima kako bismo im pokazali što naši lokalni proizvođači i OPG-ovi nude te što naši kuhari znaju i mogu pripremiti, a konobari poslužiti. Tu povezujemo i kulinarstvo i eko proizvodnju i ugostiteljstvo u jedinstvenu priču“, objašnjava Doskočil, a korist od svega toga trebalo bi imati lokalno gospodarstvo i turizam.

Namjera je da ova gastro manifestacija preraste u križevački brend pa da kvalitetne lokalne proizvode češće dolaze kušati i posjetitelji iz okolnih gradova. I to ne samo jednom godišnje. Već dugo je, dodaje Doskočil, trend da se u kuhinji koriste ekološki proizvodi, a uz ovakve se manifestacije potiče proizvođače i OPG-ove da ulažu u svoju proizvodnju, razvijaju se i zarađuju.

Cijeli dan, od 14 do 19 sata, nudit će se različite vrste odležanih odrezaka naših lokalnih proizvođača iz Udruge Baby Beef, različite vrste rezova koje će kuhari u restoranu Vojarna pripremati na različite načine. Organizatori su predvidjeli i tri radionice o različitim načinima pripreme i konzumiranja mesa. Na tim edukativnim predavanjima, vrhunski kuhari će posjetiteljima pokazati što se može napraviti od svakog dijela junice, što je T-bone steak, biftek, ramstek, ribay, kako se pripremaju rebra, prsa ili vratina iz smokera.

Sva hrana koja će u subotu izaći pred naše goste, bit će svježa. Tu će pomagati i naše gastronomske mlade nade, nadareni učenici kuhari iz Srednje škole “Ivan Seljanec”, siguran sam da su među njima budući šefovi kuhinje, voditelji hotela i vlasnici Michelinovih zvjezdica“, najavljuje Doskočil. Osim u restoranu, hrana će se nuditi i pripremati i ispred njega. Na pet roštilja, pred posjetiteljima, peći će se steakovi, meso ispod peke, pljeskavice od dozrelog mesa i mnogo priloga. Uz sve te poslastice nitko ne bi trebao ostati gladan jer su članovi Udruge Baby Beef osigurali više od 800 kg mesa. Kako bi priča bila zaokružena, u nju su se uključili i vrhunski vinari, pivari te proizvođač likera i craft ginova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.