Predstavljanje projekta „Nasilne veze su bezveze“

Predstavljanje projekta „Nasilne veze su bezveze“

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci u utorak, 26. svibnja 2015. održala je predstavljanje projekta „Nasilne veze su bezveze“ u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima. Projekt se provodio tijekom školske godine 2014./15. u suradnji s Vladinim uredom za ravnopravnost spolova i udrugama CESI i Ženska soba iz Zagreba, a financiran je sredstvima fondova Europske unije sa svrhom prevencije nasilja u mladenačkim vezama.

Tijekom školske godine 2014./15. održano je ukupno 12 radionica s tri razredna odjela trećih razreda, na kojima su učenici i učenice učili o kvalitetnim vezama, prepoznavali različite vrste nasilja, učili komunikacijske vještine i načine asertivnog rješavanja konflikata, te uočavali znakove nasilja kako bi mogli pomoći prijateljima i poznanicima ukoliko se nađu u nasilnoj vezi. Nakon radionica, izabrano je 10 učenica – edukatorica koje su se aktivno uključile u drugu fazu projekta – akcije osvještavanja javnosti.

Učenice – edukatorice provele su razgovore s nastavnicima, djelatnicama Policijske postaje Križevci, Centra za socijalnu skrb Križevci i Udruge HERA Križevci kako bi saznale više o položaju žena kroz povijest, različitim društvima gdje žene imaju različite uloge, ženskim likovima u književnim djelima, današnjem položaju žena, slučajevima nasilja u obitelji, tko su najčešći počinitelji, a tko je najčešće žrtva, itd. Učenice su imale priliku i napraviti intervju s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i saznati kakav je položaj žena u politici, ima li razlike u odnosu prema ženama u Hrvatskoj i u drugim zemljama gdje je boravila, što bi poručila mladim osobama koje tek stupaju u svoje prve ljubavne veze, itd.

Završni dio projekta odrađen je u svibnju, u suradnji s filmskom grupom škole, kada smo snimili kratke promotivne i edukativne filmove o znakovima koji ukazuju na nasilje u vezi.

Rezultati provedenih aktivnosti prikazani su na izuzetno dobro posjećenom predstavljanju projekta u utorak, 26.5. Predstavljanju projekta prisustvovale su predstavnice Vladinog ureda za ravnopravnost spolova, Koprivničko–križevačke županije, udruge CESI iz Zagreba i HERA iz Križevaca, djelatnice Centra za socijalnu skrb Križevci i Policijske postaje Križevci, ravnatelji srednjih i osnovnih škola, stručni suradnici osnovnih škola i Učeničkog doma Križevci, predstavnici medija, razrednici, roditelji i učenici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.