Odgajani su u vjeri, vole ići u crkvu pa znaju sve i o biskupima

Državna vjeronaučna olimpijada tri dana trajala u Križevcima. Ove godine natjecanje bilo u znaku 400 godina grkokatoličke Križevačke eparhije, jedine takve biskupije u HR i šire

Katarina Sokač, Sabina Srbljinović, Tajana Nakani i Ana Kos, učenice 8. razreda OŠ Sidonije Rubido Erdödyja iz Gornje Rijeke, državne su prvakinje u Vjeronaučnoj olimpijadi za osnovnoškolce, održane u Križevcima.

 

Simpatične djevojke nisu krile oduševljenje, još nesvjesne da su najbolje. Išle su, kažu, i na druga natjecanja ali su se za vjeronauk najviše trudile jer su odgajane u vjeri i redovito idu u crkvu.
– Lijepo je što nam se isplatio trud. Ovo je predivno iskustvo, a ostat će nam u posebnom sjećanju jer smo upoznale i nove prijatelje – rekla je Tajana, a Sabina otkrila da je najteže bilo naučiti biografije biskupa, na što je Katarina dodala kako su morali puno učiti i kod kuće. Nije im bilo teško, ubacila se Ana, jer se sve slažu i pravi su tim.

– Biti najbolji nešto je posebno. Vjeroučiteljica Martina Kos, koja je s njima radila u 1. polugodištu, najavila mi je da imam odličnu ekipu, u što sam se i uvjerio – kazao je mentor Mario Trninić, radostan i što će djevojke za naslov dobiti i pokoji bod za upis u srednje škole i što će u lipnju ići na nagradno putovanje u inozemstvo. Zahvalili su i obiteljima i župniku Josipu Vragoviću na podršci. Ovogodišnje državno natjecanje iz vjeronauka bilo je posebno jer je glavna tema bila grkokatolizicam, jer se ove godine obilježava 400 godina Križevačke eparhije. Sudjelovalo je po 16 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa, ukupno 128 učenika. Pisali su testove, prezentirali grupne radove, a sve je kulminiralo finalom naziva Milijunak, gdje su svi pokazali izvrsno znanje i točno odgovorili na 99 posto pitanja.

Duh-kultura-društvo

– Iznenađen sam znanjem svih. Oni će biti mali ambasadori u svojim mjestima o grkokatolicima – izjavio je križevački biskup Nikola Kekić.
Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak kazao je da bez duha nema kulture, a bez kulture ni društvenog života.
– Ovo je lijepa stvar za našu mladu biskupiju. Tema o grkokatolicizmu bila je dobra prigoda da se djeca upoznaju i znat će govoriti i o tome – poručio je Huzjak. Kod srednjoškolaca naslov prvaka Hrvatske je osvojila Srednja škola Hvar, a odlično 5. mjesto Prva gimnazija Varaždin. Isti plasman kod OŠ pripao je učenicima iz Trnovca Bartolovečkog. (VL)

Završna pitanja (s odgovorima) za osnovnoškolce:

1. 1. lipnja 1794. godine križevačkim biskupom imenovan je: Silvestar Bubanović
2. Na obljetnici ujedinjenja grkokatolika s Rimom specijalni izaslanik pape bio je: Franjo Kuharić
3. Tri pravoslavna svećenika Šibenske eparhije odlučili su ući u zajedništvo s Katoličkom crkvom u sastavu Križevačke eparhije koje godine: 1831.
4. Iz koje godine je slika koja prikazuje Bogorodicu s djetetom Isusom na tronu, okružen kerubinima i serafinima iz zagrebačke crkve sv. Ćirila i Metoda: 1932.

Završna pitanja (s odgovorima) za srednjoškolce:

1. Najmanje zvono u križevačkoj katedrali Presvetog Trojstva nosi natpis: Sveti Nikola, moli za nas!
2. Veliki apostol sjedinjenja Ukrajine i Rima: biskup Jozafat Kuncević
3. Područje na kojoj se nalazi župa Drage krajnji je zapadni dio Žumberka koji je bio u sastavu Hrvatske sve do: 1952.
4. Za sudbinu kršćanskih ikona i njihova štovanja presudan je bio prijelaz iz: 8. u 9. stoljeće

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.