Oprezno u prometu tijekom praznika i vikenda!

stop_policija_kontrola_prometa

Pred nama je vikend u kojem će se obilježiti i Praznik rada, kada će doći do povećane frekvencije vozila, posebice u poslijepodnevnim satima 30. travnja i 3. svibnja. Kao što je to uobičajeno, Praznik rada obilježiti će se i većim brojem javnih okupljanja, što će biti povezano s većom konzumacijom alkoholnih pića i većim brojem mladih vozača u prometu.

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća i smanjio broj osoba stradalih u prometnim nesrećama, apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima. Vozačima savjetujemo da ukoliko su konzumirali alkoholna pića koriste usluge taxi-službi i javnog prijevoza, te da upravljanje vozilima prepuste osobama koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu i nisu pod utjecajem alkohola.

Podsjećamo da, iako je dozvoljena koncentracija do 0,50 promila alkohola u organizmu vozača, mladi vozači odnosno vozači do 24. godine života i „vozači profesionalci“ ne smiju upravljati vozilima za vrijeme dok u organizmu imaju alkohola. Mladi vozači ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kW (108 KS). Kako mladi vozači često tijekom jedne noći prisustvuju većem broju javnih okupljanja, molimo ih za povećan oprez.

Sve vozače motornih vozila molimo da poštuju ograničenja brzina kretanja vozila. Kako se tijekom predstojećeg vikenda očekuju kišne oborine, sve vozače molimo da poradi mokrih i skliskih kolnika smanje brzinu kretanja svojih vozila odnosno da brzinu usklade s novonastalim uvjetima.

Na vozače mopeda i motocikala apeliramo da za vrijeme vožnje obavezno koriste zaštitne kacige. Ujedno ih molimo da vode računa o svojoj sigurnosti ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu prilikom pretjecanja drugih vozila, te da ne ulijeću u „škare“.

Vozače bicikala ponovno podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i uporabu svjetala i reflektirajućih prsluka noću, te da vozači bicikala mlađi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu biciklističku kacigu.

Pješake podsjećamo da ceste prelaze na obilježenih pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima cesta, te da se obavezno kreću nogostupima ili ukoliko njih nema uz lijevi rub kolnika. Također ih podsjećamo da je potrebno prije prelaska ceste, gledanjem lijevo-desno, uvjeriti se da se može prijeći bez opasnosti, te da su noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, kao što je to kiša koja se očekuje, dužni biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

Ovom prigodom apeliramo na sve vozače motornih vozila da posvete posebnu pozornost na pješake i vozače bicikala, mopeda i motocikala.

Sve sudionike u prometu molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Kako se očekuje veći broj djece koji će u prometu sudjelovati kao putnici u vozilima, podsjećamo njihove roditelje na obavezno korištenje dječjih autosjedalica i sigurnosnih pojaseva. Ujedno, molimo roditelje odnosno osobe kojima će djeca biti povjerena na čuvanje da vode računa da djeca ne istrčavaju na cestu kako ne bi došlo do njihovog ozljeđivanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.