Dva projekta u školstvu energetski učinkovitija

Zelena_energija_u_primjeni_2011-1024x682PODRAVINA I PRIGORJE – Županijsko Povjerenstvo za stručno vrednovanje, ocjenu opravdanosti i učinkovitosti investicijskih projekata razmatralo je dva ulaganja u području školstva. Predsjednik tijela, dožupan Ivan Pal izvijestio je da su teme bile vrednovanje projekta obnove kotlovnice novigradske Osnovne škole „prof. Blaža Mađera“, te ista takvo razmatranje II. faze izgradnje Područne škole Cirkvena. Ono što povezuje dva projekta namjera je županijske vlasti da poveća njihovu energetsku učinkovitost, objašnjava dožupan, prvo na primjeru male škole u selu kraj Svetog Ivana Žabna.
– Došli smo do prijedloga ljudi iz struke da u Cirkveni radimo jedan model praktično pasivne kuće. To zahtijeva određena financijska sredstva koja će se vratiti kroz energetsku učinkovitost, znači kroz daleko manju potrošnju energije, ali naravno, čitav projekt više košta. To su te nama laicima poznate dizalice topline. Dakle, mi smo se na to odlučili na jednom takvom manjem objektu kako bismo stekli neka saznanja i iskustva, a isto tako otvaraju nam se mogućnosti financiranja iz fondova koji su otvoreni, rekao je Pal.

U slučaju Novigrada Podravskog važna je činjenica da su na maloj udaljenosti osnovna škola, vrtić i sportska dvorana, pa se razumnim nameće razmišljanje o zajedničkom grijanju tih prostora, ali kao pilot projekt prvi puta sustavom na drvnu sječku, kaže Pal.
– Projekt koji bi nam trebao ići – postavljanje nove, zajedničke kotlovnice za sva tri objekta, koja bi bila na biljnu masu, da tako kažemo. Namamo velika iskustva u RH s takvim projektima, mi u našoj županiji imamo nekoliko privatnih, u kućama, no međutim svi izračuni, svi oni elementi koji bi nama trebali biti interesantni pokazuju se kao vrlo učinkoviti, ocijenio je.

A dakako, kao i u slučaju Cirkvene, država pa i Europska unija novčano potiču takva razmišljanja i poteze. Bodovanje provedeno na sastanku Povjerenstva pokazalo je opravdanost oba ulaganja, a iskustva u primjerni mogla bi značiti širenje modela i na primjerice ugrade u sustavu županijskog zdravstva, zaključuje dožupan Pal.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.