Kolinda Grabar Kitarović u Križevcima: U Hrvatskoj treba uvesti načelo zajedništva

Križevci, 24.4.2015. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Križevce, gdje je nazočila svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca. Na fotografiji predsjednica Grabar-Kitarović i gradonačelnik Kirževaca Branko Hrg (D). foto HINA / mm
Križevci, 24.4.2015. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Križevce, gdje je nazočila svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca. Na fotografiji predsjednica Grabar-Kitarović i gradonačelnik Kirževaca Branko Hrg (D). foto HINA / mm
Križevci, 24.4.2015. – Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Križevce, gdje je nazočila svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca. Na fotografiji predsjednica Grabar-Kitarović i gradonačelnik Kirževaca Branko Hrg (D).
foto HINA / mm

Svečanom sjednicom križevačkog Gradskoga vijeća u petak je obilježen Dan grada i 763. obljetnica, uz nazočnost predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je poručila kako se u Hrvatskoj, umjesto pesimizma i malodušja, treba osnažiti odgovornost i vrednovanje rada te uvesti načelo zajedništva.

Predsjednica je Gradu Križevcima čestitala 763. obljetnicu te kazala kako je u Hrvatskoj uočila neobičan fenomen. “Hrvatska je puna darovitih, požrtvovnih pojedinaca, uspješnih tvrtki, udruga zainteresiranih za opće dobro, a toliko je mnogo pesimizma i malodušja. Mora se mijenjati i naš odnos prema javnim dobrima, osnažiti javna odgovornost, vrednovanje rada i kreativnost, a mora se uvesti i načelo zajedništva”, istaknula je.

Naglasila je kako u ovom trenutku treba više poraditi na uklanjanju administrativnih zapreka u poduzetništvu te pojednostaviti proceduru koja vodi od ideje do započinjanja posla. Nužna je, dodala je, i bolja kreditna politika banaka koja će osnažiti poduzetničko ozračje i omogućiti zapošljavanje mladih.

Svečanosti su, uz gradske vijećnike, nazočili i saborski zastupnici, predstavnici državne, lokalne i sudbene vlasti, policije, ustanova i udruga, hrvatski branitelji, crkveni dostojanstvenici i druge. Sve ih je na početku pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Dragutin Guzalić, a potom i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

On je izrazio vjeru da će križevački gosti sljedeće godine na Dan grada doći novom cestom. “Bliži se kraj tomu i to će ovom kraju dati neviđene mogućnosti. Na nama je ovdje da li to u Križevcima shvaćamo ozbiljno, da li volimo svoj grad, da li ga želimo razvijati, da li ćemo po toj cesti dozivati dobro, slati dobro ili ćemo po toj cesti voziti jedni po lijevoj, a jedni po desnoj strani, tako da se niti ne pogledamo. Neka imamo različita mišljenja, ali cilj i interes mora biti jednak”, poručio je Hrg.

U ime načelnika i gradonačelnika čestitku je uputio Ivo Jerkić, načelnik prijateljske općine Čitluk u Bosni i Hercegovini, te župan Koprivničko–križevački Darko Koren i saborski zastupnik Stjepan Milinković.

Prigodom Dana grada uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama. Počasnim građaninom Križevaca proglašen je potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Nagradu za životno djelo primio je Zoran Homen za sveukupan izniman doprinos promicanju kulture, umjetnosti i obrazovanja, očuvanju tradicijskih obilježja križevačkog kraja te promicanju ugleda Križevaca.

Gradske plakete primili su Glazbena škola Alberta Štrige, Dječji vrtić Zraka sunca i Dobrovoljno vatrogasno društvu Lemeš Križevački. Priznanja su dodijeljena Branki Špoljar, Marini Švagelj-Jažić i Udruzi P.O.I.N.T., a gradonačelnikove zahvalnice dodijeljene su Sestrama Bazilijankama i Udruzi mladih K.V.A.R.K.

U ime laureata ovogodišnjih gradskih priznanja zahvalio je počasni građanin Grada Križevaca Stjepan Sučić. Prigodom Dana grada održavaju se brojni kulturni, zabavni i sportski programi.

Predsjednica Grabar-Kitarović s gradonačelnikom Hrgom, proslavljenim petorostrukim atletskim olimpijcom Brankom Zorkom i predsjednikom Sportskih igara mladih Zdravkom Marićom otvorila je međunarodne Sportske igre mladih, u kojima ove godine sudjeluje više tisuća mladića i djevojaka iz Hrvatske, BiH, Srbije i Albanije. Pritom je istaknula značaj bavljenja sportom, ne samo za svakog pojedinca, nego i za društvo u cjelini.(H)

Vezano
2 komentara
 1. mojpatak piše:

  Čestitke nagrađenima! U Hrvatskom domu je puno ljudi i stajalo, kolko ih je došlo na Svečanu sjednicu grada. Od čestitara najveći pljesak za govor je pobral Štef Milinković (govnoblogeri, jalni mrzitelji kakvi jesu, mam su ga tak oprali v svom tekstu, jer kak da neko bude lepši, pametnejši i bolši od njih. Dečki! Po ćelavosti ste još uvek najjači… tu konja za utrku imate, te bi trebali se zotim meriti ;)).
  Napali bi oni i Kolindu, al se nekak ne usude. Vide ćelavci da ju narod voli, pa tu frontu trenutno ne otpiraju. A šuška se, šuška da se budu i pocepali… Neki su zapikirali v ono drevo, drugi buju zidali kak slobodni zidari, a zgledi da vrhi vleću v morsku stranku onomu mekušcu… Kak je, da je, nadam se da buju opčuvali svoja stara jajca, jer su im zadnje provoka(k)cije donesle sam šlaprčke.
  P.S.
  Čestitam našoj sugrađanki na 10. mestu. Kad se sretnemo v gradu znam da imate 23,287.18 razloga za platit pijaču 😉
  http://www.jutarnji.hr/koliko-drzavu-kostaju-sefovi-agencija-i-zavoda-za-place-sefova-41-agencije-na-godinu-odlazi-10-3-mil–kuna/1335408/

  1. Ivan piše:

   neki zidaju, neki ispijaju kavice, a hss i hdz dijele po vreću gnoja za glas pred izbore…

Komentari su zatvoreni.