Županija obilježila 22 godine od osnutka

original_zgrada_zupanije_uprava_koprivnicko_krizevacka_kckzzKOPRIVNICA – Učinak koji je u proteklih godinu dana obilježio rad Koprivničko-križevačke županije nekoliko je puta sažet na svečanoj sjednici u prigodi njezinog Dana. U istupima govornika te u filmskom prikazu vremena od zadnjeg rođendana Županije pred ispunjenom dvoranom koprivničkog Domoljuba isticana su postignuća u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, zbrinjavanju otpada i svim drugim područjima u koja naša područna samouprava ulaže novac poreznih obveznika, bilo kroz izvorne prihode, ili one proslijeđene s državne razine. Prvi u nizu priliku za izdvajanje najvažnijega imao je predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, koji je i načeo nezaobilaznu temu preustroja države, koji često podrazumijeva ukidanje županija.
– Sredstva i prihodi naše Županije, gradova i općina, koriste se racionalno s ciljem razvoja ove sredine u kojoj svi mi živimo. Možebitnim ukidanjem županija i pojedinih JLS te centralizacijom tih sredstava u nekoliko regionalnih središta, mi više ne bi tim sredstvima neposredno raspolagali. Svakome je razvidno kako je to kada vi imate potrebe i želje za razvoj projekata u svojoj sredini, a proračun i novac raspoređuje netko drugi, rekao je.

Temu opravdanosti postojećeg stanja nastavio je i nedvojbeno se odredio župan Darko Koren.
– Teze koje zastupaju tzv. Stručnjaci, sve sami društveni i intelektualni autoriteti, a koji niti jedan dan nisu proveli u toj lokalnoj ili regionalnoj samoupravi, ali sve o njoj znaju. I uglavnom zastupaju stav da sve treba ukinuti. Sigurno je da treba doći do mnogih reformi u društvu, pa i reforme javnog sektora, državne uprave od vrha do dna uključujući i lokalnu samoupravu, ali to treba raditi sustavno i smisleno, znajući što se želi, a ne početi nešto rušiti, ne znajući što ćemo na tom mjestu sagraditi, naglasio je Koren.

U ime Hrvatske zajednice županija, čiji je predsjednik, kao i Virovitičko-podravske kojoj je na čelu domaćinima je čestitao župan Tomislav Tolušić. Kazao je da upravo izvješće o prošlih godinu dana njegovog kolege Korena govori sve o potrebi i smislu postojanja županija.
– Samo eto u godinu dana pet škola, dvorane, briga o poljoprivrednicima, stipendije, prijevoz učenika, hitna pomoć, domovi zdravlja, suradnja s gospodarstvom, kultura, sport – zapravo praktički nema segmenta koji se tiče segmenta običnih, ajmo reći uvjetno ‘malih’ stanovnika da li općine, dali grada, da li županije, koje županija, Koprivničko-križevačka ili neka druga ne pokriva, rekao je Tolušić.

U ime Vlade Podravcima i Prigorcima Dan županije čestitao je zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, a za prisutne saborske zastupnike to je učinio Stjepan Milinković.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.