U Pakracu obilježena 24. obljetnica oslobođenja Policijske postaje

pakrac_obljetnica_oslobođenje_domovinski_rat_policijska_postajaPolaganjem vijenaca podno spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, svetom misom i Mimohodom pobjednika u subotu 28. siječnja 2015. je u Pakracu obilježena 24. godišnjica oslobođenja Policijske postaje Pakrac i početka Domovinskog rata. Delegacija grada Križevaca u kojoj su bili ratni zapovjednik 3/117 brigade Koprivničko-križevačke pukovnik Zvonko Beljo, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca Božo Lazar te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, položili su vijenac na spomen obilježju.(kž.info)

Domovinski_ratKada je počeo Domovinski rat u Hrvatskoj
Autor: Vlado Radotović

Kada je počeo Domovinski rat u Hrvatskoj i kada se dogodio prvi oružani sukob? Na ovo pitanje malo koji će naš građanin znati pravi odgovor. Većina će reći da je to bio poznati događaj na Plitvicama nazvan „Krvavi Uskrs“ kada je poginuo prvi hrvatski redarstvenik, 31.ožujka 1991. No, prvi oružani sukob dogodio se mjesec dana prije u Pakracu. Ovdje je počela oružana puzajuća agresija koja se poslije pretvorila u pravi rat na području cijele Hrvatske.
 
Naime, 1. ožujka u pakračkoj policijskoj postaji po naredbi njihova zapovjednika Jove Vezmara došlo je do razoružanja 16 policajaca Hrvata, a ostala četvorica su bila udaljena s dužnosti. S policijske postaje skinuta je hrvatska zastava i postavljena je zastava Republike Srbije.

Uskoro je o ovom događaju bio obaviješten Zagreb, a zatim i postrojbe Specijalne policije u Bjelovaru. U pobunu se uključila i JNA koja je poslala svoje tenkove iz Bjelovara koji su tu večer prošli kroz Lipik i Pakrac kako bi demonstrirali svoju moć. Drugoga dana hrvatski specijalci koji su došli iz Bjelovara u jednoj munjevitoj akciji povratili su policijsku postaju u nadležnost hrvatske države. Na njih su tom prilikom zapucali pobunjeni srpski policajci s položaja na Kalvariji. Uzvratili su im hrvatski specijalci . U toj akciji zarobljena su 32 pobunjena policajca. Poslijepodne toga dana u Pakrac je došao Stjepan Mesić, potpredsjednik Predsjedništva SFR i predsjednik Vijeća općina RH Slavko Degoricija izvidjeti situaciju.

Naime, u postaju su morali vratiti i policajce srpske nacionalnosti koji su se uskoro svi “porazboljevali” i otišli na bolovanje. Međutim, nastavili su svaki dan dolaziti u policijsku postaju kako bi zapravo vidjeli gdje će i kada biti koja policijska patrola kako bi te informacije podijelili sa srpskim teroristima koji su minirali različite objekte u gradu.

U Pakracu je došlo do prvog oružanog sukoba, nakon toga je slijedio niz takvih sukoba  između pobunjenih Srba i legalnih snaga hrvatske policije. U Pakracu se dogodio uvod u velikosrpsku agresiju i uvod u rat. Oružani sukob u Pakracu 1. ožujka trebao je biti jedan od niza sukoba koji su trebali dovesti do uvođenja izvanrednog stanja, a to se nije dogodilo jer je nastala otvorena agresija i Domovinski rat.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.