6-mjesečna legalizacija oružja od 1. rujna

Sve je više odbačenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava u Podravini i Prigorju. U samo sedam mjeseci ove godine djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke izuzeli su 87 takvih naprava, što je više nego tijekom cijele 2006. Kulminacija je bila proteklog vikenda, a voditelj Pododsjeka protueksplozijske zaštite Mato Radotović je izvijestio da je u mjestu Kloštar Podravski, na samom ulazu u smetište, njihov djelatnik pronašao tri vojnoformacijska sanduka odbačena na ulazu. Pregledom je utvrđeno da se radi o 6,7 kg eksploziva i 3 obrambene ručne bombe. A odmah u subotu na zaobilaznici u Koprivnici na potoku Koprivnica ispod mosta jedno dijete 1991. godište pronašlo jednu ručnu bombu odbačenu u potok. Dolaskom djelatnika policije pronađene su još dvije ručne bombe.

Tko se tako riješio oružja nije otkriveno, a kakve je posljedice moglo uzrokovati Radotović je ilustrirao slučajem iz Đurđevca kad je na odlagalištu otpada petero romskih mališana ozlijeđeno lovačkim barutom. Još je drastičniji slučaj iz ’95-te kada su blizanci smrtno stradali od odbačene ručne bombe uz cestu prema Kominu. Stoga se u policiji nadaju da će novi Zakon o oružju, koji na snagu stupa 1. rujna odnosno u subotu, potaknuti građane na savjesnije djelovanje. Naime, svi koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivne naprave mogu se javiti policiji koja će ih preuzeti bez sankcioniranja i uz punu diskreciju.

Posjeduju li pak oružje koje se može legalizirati, novi Zakon i to omogućuje, ali u ograničenom roku, objasnio je Radotović.
– ‘Legalizacija dugog i kratkog vatrenog vatrenog oružja koji Zakon omogućava traje samo 6 mjeseci, a počinje 01. 09.’

I dok se neodgovorni građani poigravaju sudbinama, posebno znatiželjne djece, iz policije i dalje upozoravaju da ako pronađete sumnjive predmete, ništa ne dirate, nego odmah javite u najbližu policijsku postaju ili na broj telefona 92.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.