Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Izgledna izgradnja odvodnje i pročistača voda

201501141634010.bagerKRIŽEVCI – Zbog stanja projektne dokumentacije, prema kojoj su ishođene lokacijske dozvole i potvrde na glavne projekte, vrlo je izgledno da će ove godine početi gradnja prvih od ukupno 46 pojedinačnih projekata aglomeracije odvodnje grada Križevaca i bližih prigradskih naselja. Dovršenje svih cjevovovoda i uređaja, kao i biološkog pročistača otpadnih voda koštat će prema studiji oko 115 milijuna kuna i odvijati se tijekom tri godine, a gradska vlast je upravo pred prvim korakom za početak tog posla.
– Pred potpisivanjem smo ugovora sa izrađivačem tendera na temelju kojeg bi se trebao raspisati natječaj za izvođenje radova, obzirom da je sva projektna dokumentacija gotova, da je ishođeno preko 40 građevinskih dozvola za aglomeraciju Križevci, veli gradonačelnik Branko Hrg.

Za financiranje moguća su dva izvora novca.
– Jedan je iz europskih fondova, tako je bilo koncipirano od samoga početka, a drugi je da smo s još dva grada uvršteni i kandidirani u jedan program za financiranje od jednog fonda švicarske Vlade u suradnji s Vladom RH, kaže Hrg.

Na pitanje o udjelu s kojim će gradska blagajna morati sudjelovati u troškovima, Hrg kaže da još nije poznat postotak, ali očekuje da će biti simboličan, tim više jer je u državnom proračunu planiran fond upravo za ovakve namjene. Bez takve bi pomoći malo koja lokalna samouprava mogla do ozbiljnijeg novca izvana.
– Jer lokalne samouprave ne mogu, realno gledajući, podnijeti taj teret; ako je to nekih 115 milijuna kuna, da je samo 10 posto na lokalnu razinu, to je 10 milijuna kuna, što znači ogroman novac, objasnio je gradonačelnik.

O pravoj veličini posla govore brojke; riječ je o obnovi 20-tak kilometara postojeće kanalizacije na području grada, te gradnji 64 kilometra nove mreže u ulicama koje ju još uvijek nemaju, ali ponajviše u prigradskom području, a zahvat za sebe bit će pročistač voda. Nakon ovogodišnjeg raspisivanja međunarodnog javnog natječaja, pravi gradnja slijedila bi na godinu i 2017-te. Europski sufinancirani projekti odvodnje trebali bi završiti 2018-te, a zatim na red dolaze vodovodi.(RKC)

wpDiscuz