Križevčanka na Svjetskom danu mladih u Madridu

Madrid je od 16. do 21. kolovoza 2011. domaćin nadolazećeg Svjetskog dana mladih čije će 26. izdanje u glavnom gradu Španjolske okupiti stotine tisuća mladih vjernika iz čitavog svijeta, a završno će slavlje susreta u nedjelju predvoditi papa Benedikt XVI. Među pedesetak volontera iz Hrvatske našla se i Ankica Jukić, diplomirani kateheta i vjeroučiteljica iz Križevaca, koja se u Madridu nalazi već tjedan dana, educirajući se na informativnim seminarima i pripremajući se za volonterske dužnosti.
– Imamo dovoljno vremena i za obilazak grada i okolnih gradića, posjetila sam Toledo i El Escorial, a u vrijeme službenog programa imamo pravo besplatno posjetiti neke muzeje, kina, teatre, palaču i katedralu, dočarava Jukić dojmove iz španjolske prijestolnice. Nekoliko sati dnevno je angažirana na poslovima oko infrastrukture, a nerijetka su i višesatna noćna dežurstva osiguravanja oltara, zvučnika i kamera na ulici.

Također se priključila i međunarodnom zboru koji će na nedjeljnom misnom slavlju s papom i hodočasnicima pjevati i himnu susreta s temom “Ukorijenjeni i nazidani u Isusu Kristu, čvrsti u vjeri”.
– Papu danas dočekujemo u Cibelesu, gdje u petak imamo križni put, a u subotu na Cuatro Vientosu je bdijenje s papom i spavanje na otvorenom. Nakon susreta volonteri mogu ići gledati humanitarnu utakmicu Španjolske protiv ostatka svijeta na nogometnom stadionu Atletico Madrida, zaključuje Jukić kratko javljanje iz Madrida. Inače, mnogi strani i domaći mediji javljaju da je protiv papinog posjeta Madridu, za koji se procjenjuje da će koštati 60 milijuna eura, ne računajući osiguranje, uz neke sekularne udruge svoj glas diglo i više od 100 svećenika iz najsiromašnijih župa Madrida, smatrajući to neopravdanim u vrijeme financijske krize i velikih rezova u javnom sektoru, dok je stopa nezaposlenosti dosegnula 20%.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.