Uz gradnju škola i prijevoz učenika, nema i za knjige

original_zgrada_zupanije_uprava_koprivnicko_krizevacka_kckzzKOPRIVNICA – Kao što je i sam predlagač, laburistički član Županijske skupštine Zlatko Delimar vjerojatno znao, prvo nadležni Odbor za obrazovanje, a zatim i vladajuća većina nisu prihvatili njegov prijedlog da se na trošak županijske blagajne pokrije dio ili cijeli trošak nabave udžbenika osnovcima. Doduše, nadležni odbor je u zaključku naveo svoju suzdržanost, te prijedlog da se odluka doradi i zatim predloži u nacrt idućega proračuna, a žaljenje što se roditeljima neće pomoći izrekao je i SDP-ov Tomislav Babić. Pri tom je potvrdio da ta priča itekako ima političku potku.
– Nabava udžbenika je postala jedno prvorazredno političko pitanje u nedavnom periodu. Ja samo želim izraziti žaljenje što ovih 13 milijuna kuna koje imamo u proračunu nismo potrošili na udžbenike, a možda je trebala Županija i ranije planirati, jer se zna da svake četiri godine izlaze udžbenici – neke županije su predvidjele te troškove i ranije, rekao je T. Babić.

Župan Darko Koren zdušno se složio da je tema isključivo političke naravi, te vijećniku Delimaru kazao:
– Pa nije valjda to jedini način na koji možete dokazati svoju dobronamjernost, veličinu, želju da pomognete nekom. Nametnuli ste ovu temu isključivo da na tome politički profitirate, što je meni, kao i po svim takvim temama, degutantno.

Koren je taj film zavrtio malko unazad, ustvrdivši da nikako nije bilo potrebno niti tiskanje udžbenika koji se od starih razlikuju uglavnom tek po koricama, no očito netko je imao moć provesti nepotrebno i dakako, na tome zaraditi. Da je moguće, smatra da bi roditeljima trebalo pomoći još nizom potpora, do odjeće i obuće, no za to nema novca, pa se Županija opredijelila za gradnju škola, te sufinanciranje prijevoza učenika. Ukupno se za obrazovanje izdvaja oko 70 posto proračuna, doda je.
– Mislim da ne bismo smjeli na takav način koristiti tu na kraju krajeva plemenitu ideju da se pomogne ljudima, da se pomogne roditeljima da obrazuju djecu. Mi to činimo na deset drugih načina i sad ne možemo na taj jedanaesti, jer nemamo za to mogućnosti – e sad mi nismo dobri a vi ste dobri. Pa onda budite vi dobri, završio je Koren.

Demantirao je i navode da kupnju udžbenika pomaže niz županija, rekavši da je to slučaj samo u Međimurskoj, a iako nije želio komentirati susjede i svojeg kolegu župana, tijekom sjednice moglo se čuti o ne baš sjajnom stanju tamošnje blagajne. Vijećnik Delimar kao predlagač nije imao dopuna svojeg prijedloga, a nije ga niti povukao, pa je odbijen s 21-im glasom vladajuće većine HSS-a i HDZ-a.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.