‘Financijski paket’ usvojen bez oporbe

original_zgrada_zupanije_uprava_koprivnicko_krizevacka_kckzzKOPRIVNICA – Vijećnici Županijske skupštine odradili su svoju 11. sjednicu; baš kao i na većini prethodnih, i na ovoj neupućeni je promatrač mogao shvatiti tko su vladajući a tko oporba po tome što je u ime prvih župan Darko Koren predlagao odluke, a predstavnici manjine su izlazili za govornicu kako bi izjavili da ih ne mogu prihvatiti.
– Normalno, mi smo oporba, moramo nekaj iskomentirati, usputno je napomenuo šef Kluba koji predvodi SDP Tomislav Babić.

Za prvih pet točaka dnevnog reda, koje su zapravo bile paket financijskih tema, s rebalansom proračuna kao središnjom, vijećnicima je od obrazloženja, preko rasprave do glasanja trebalo svega 40 minuta. Što se tiče promjena u ovogodišnjem planu poslovanja županijske blagajne, Koren je naznačio da se zbog zakonskih promjena očekuje oko 1,7 milijuna kuna manji prihod od poreza na dohoda, ali i oko tri milijuna kuna više zarade od rudne rente. Također, jeftinije od očekivanja ugovoreni su neki od građevinskih poslova na školama, a kad se brojke zbroje i oduzmu – proračun se gotovo i ne mijenja, pa je župan rebalans ocijenio čisto tehničkim potezom.
– Rekao bih da je ovaj dokument u pravom smislu tehničkog karaktera, njegove izmjene i dopune će omogućavati i garantirati izvršenje svih onih funkcija za koje smo zaduženi, realizaciju svih onih projekata koje smo u programima planirali, i u konačnici izvršenje proračuna u nekakvim idealnim veličinama, obrazložio je župan.

U ime oporbe SDP-ov Ivan Knok pohvalio je povećanja određenih proračunskih stavki i pokudio smanjenja, te izračunao da je za trošenje preostao pozamašan iznos.
– To je gotovo 3,8 milijuna kuna na stavkama koje su se smanjile, to je preveliki nesrazmjer u odnosu na što bi u proračunu trebalo biti sagledano, a posebno zato što bi određeni projekti morali se pripremati već sada, a ne da čekamo kraj godine, pa da kažemo ajmo sada u proračunu za 2015. i 16. planirati određena sredstva. Dakle, iz ovih razloga Klub SDP-a, HNS-a, HSZ-a i HSLS-a neće podržati ove izmjene proračuna, najavio je Knok kako će glasati oporba.

Župan je na to odgovorio da novac ušteđen povoljnijim ugovaranjem poslova svakako namjeravaju potrošiti na iduće faze gradnje škola.
– Naravno da planiramo ako će biti moguće, još u ovoj godini, koliko će to dati vremenski uvjeti, učiniti s tim sredstvima ono za što im i je namjena, tako da zaista ne vidim tu ikakvih problema i da to bude razlog zbog čega vi ne bi prihvatili ovaj dokument. Ali bože moj, ako ste tako odlučili, to onda neka bude na vama, rekao je Koren.

Sličan se dijalog vodio i pri razmatranju izvršenja proračuna za prvo polugodište; u ime oporbenog kluba Knok je na prvom mjestu zamjerio što su prihodi ostvareni s 40 posto, zaključujući da nije dobro planirano.

A Koren mu je odgovorio:
– Vi ste, možda nije potrebno da vam se osobno obraćam, ali dugo ste jako u politici, pa znate otprilike da je izvršenje proračuna za šest mjeseci upravo uvijek negdje na tim postocima na kojima je i ovaj.

Iako je rekao da mu je bila namjera izbjeći politiziranje, župan je ipak naveo da su neke stavke, primjerice u vodoopskrbi, loše ostvarene upravo jer je izostalo sudjelovanje s državne razine.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Brankica piše:

    Joj gospon ili gospođo Benkice, po vašem “kulturnom ” rječniku se čita i isčitava kaj ste vi u stvari ! A kaj je vama taj Knok loše učinio u životu i po čemu je ljiga? Ja ne bi upotrebljavala teške riječi , a bez dokaza. Uz put, Knok vam vaša tračanja i pljuvanja na fejsbuku i ne čita . Tak da uzalud vam trud svirači.

  2. Benkica piše:

    Ma koji Knok, pa sreća da je to **** završilo u Koprivnici i da se maknuo iz Križevaca, sada se ovdje barem neki vrag radi a on neka ostane gore u Podravini za stalno, podravci malo teže kuže pa će im trebati dosta vremena dok ne shvate kakva je to ljiga od čovjeka

  3. kalničan piše:

    Koje prenemaganje,,Knok se nešto malo žali, a Koren brzo spominje škole!? Kaj mislite , a ko bu delal te škole,,,pa Koren je i dioničar,,,!?

Komentari su zatvoreni.