Uspon na Marmoladu

M1_Marmolada_Dolomiti_Punta_Penia_Alojz_Cetl_PD_KalnikU subotu 19. srpnja 2014. sedam je članova PD Kalnik Križevci, u društvu s tri člana PD Matica Zagreb, izvelo uspon na najviši vrh talijanskih Dolomita – Marmoladu (Punta Penia) visoku 3343 m. Dolomiti su planinska skupina u jugoistočnim Alpama smještena većim dijelom u Italiji te manjim u Austriji. Za razliku od klasičnih alpskih vrhunaca okovanih ledom, Dolomite krase neobične vertikalne stijene strmih litica koje se izmjenjuju s uskim i dugim ledenjačkim dolinama.

M2_Marmolada_Dolomiti_Punta_Penia_Alojz_Cetl_PD_KalnikIme “Dolomiti” dolazi od francuskog mineraloga Déodata Grateta de Dolomieua koji je prvi opisao kamen – dolomit, tip karbonatnih stijena koji je uzrok karakterističnih oblika i boja ovih planina. Dolomiti obuhvaćaju jedan nacionalni park (Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi) i više regionalnih parkova prirode, a u kolovozu 2009. godine proglašeni su prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Dolomiti su vrlo atraktivna, kako zimska (skijaška), tako i ljetna (planinarska, alpinistička) turisitička destinacija s administrativnim sjedištem gradićem Cortina d’Ampezzo.

M3_Marmolada_Dolomiti_Punta_Penia_Alojz_Cetl_PD_KalnikU Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3.000 m nadmorske visine, većinom vrlo zahtjevni za uspone, ali istovremeno dobro označeni i osigurani. Ono što dodatno pomaže pri usponima je i razgranata logistika u obliku niza skijaških žičara koje rade i ljeti te planinarskih domova i skloništa.

M4_Marmolada_Dolomiti_Punta_Penia_Alojz_Cetl_PD_KalnikUspon na najviši vrh Dolomita organiziran je u okviru programa izleta visokogorske sekcije PD Kalnik Križevci. Križevački planinari su i prošle godine pohodili Dolomite u većoj skupini kada su ispenjani nešto manje zahtjevni vrhovi Piz Boe i Picco di Valandro, ali i postavljen cilj da se vrati u ovaj prekrasni planinski krajolik i popne na najviši vrh. Uspon na Marmoladu je posebno zanimljiv i atraktivan jer predstavlja kombinaciju prelaska preko ledenjaka u navezu, zatim uspona osiguranim planinskim putem – ferratom, te konačno završnim grebenom ponovo po snijegu. Na taj način je ovaj uspon članovima visokogorske sekcije, osim prekrasnog doživljaja, poslužio i kao dobra vježba za nove izazove.

M5_Marmolada_Dolomiti_Punta_Penia_Alojz_Cetl_PD_KalnikO svemu više zainteresirani Križevčani će moći čuti na predavanju koje će se na temu ovog uspona održati na jesen.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Magareča klupa piše:

    Bravo, čestitam i ja posebno Alojzu

  2. vladimir piše:

    čestitam…….

Komentari su zatvoreni.