Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

KREATIVNOST: kratak i veseo vodič / John Cleese; [prijevod s engleskog Petar Vujačić]. – Zagreb: Planetopija, 2021.

Legendarni komičar, pisac i glumac, pajtonovac John Cleese, uvjeren je da kreativnost nije tek rijedak dar i povlastica nekolicine sretnika – dapače, moguće je stvoriti uvjete u kojima svatko može biti kreativan. Kako bi nam pomogao da otkrijemo, razvijemo i uživamo u vlastitoj kreativnosti napisao je ovaj kratak, ali vrlo praktičan i prilično zabavan vodič. Cleese s nama dijeli uvide u prirodu i samu srž kreativnosti, a oslanjajući se na svoje golemo iskustvo, nudi nam savjete o tome kako da razvijemo, njegujemo i povećamo svoju kreativnost. U knjizi se prisjetio svojih kreativnih početaka kada je na Cambridgeu gdje je studirao za pravnika njegova karijera neočekivano otišla u sasvim drugom smjeru. Pišući o tome što mu je pomagalo kad je pisao skečeve s prijateljem Grahamom Chapmanom, gdje je sve tijekom godina pronalazio nadahnuće i kako je općenito povećavao i razvijao svoju kreativnost, otkriva nam ulogu koju u kreativnosti igra nesvjesni um i kako ga najbolje iskoristiti, kako nam ne-razmišljanje o problemu često donosi najbolje rješenje, zašto je odgađanje dobro i zašto se uvijek, baš uvijek kad trebamo pronaći ozbiljno, trajno i važno rješenje moramo nastojati što više igrati.

https://planetopija.hr/kategorija/duh-um-i-tijelo/tema/osobni-razvoj/kreativnost

BELETRISTIKA

MLJEKAR / Anna Burns; s engleskoga preveo Igor Buljan. – Zagreb: Naklada Ljevak, 2021. 

Knjiga je priča o nelagodi i tjeskobi kroz koje prolazi djevojka koju seksualno uznemirava stariji, društveno utjecajan muškarac poznat pod nadimkom „Mljekar“.

U neimenovanom gradu neimenovane zemlje neimenovana protagonistica hoda ulicom čitajući knjige. I tako svakog dana, bila kiša ili sunce, pucnjava ili bombardiranje, bili nemiri ili neredi, gradom prolazi udubljena u svijet devetnaestog stoljeća jer s knjigama dvadesetog, zbog averzije prema stoljeću samom, ne želi imati posla. U romanu se konkretni prostorni i vremenski okviri ne spominju, ali pažljivim čitanjem između redaka postaje jasno da se radnja odvija 1970-ih godina u gradu nalik Belfastu za vrijeme Sjevernoirskog sukoba. Kad osamnaestogodišnju čitateljicu spazi četrdesetjednogodišnji oženjeni politički disident i nedvosmisleno izloži svoje namjere, osamnaestogodišnjakinja vrlo brzo iskusi razornu moć trača i strvinarski neumoljivu svijest kolektiva, koji s oduševljenjem napuhuje natruhe nepostojeće priče. Klaustrofobična zajednica toliko uvjerljivo gradi svoj narativ da je čak i majci teško povjerovati u nedužnost kćeri.

Knjiga je nagrađena: nagradom Man Booker 2018., nagradom National Book Critics Circle Award 2018. i nagradom International Dublin Literary Award 2020.

https://www.ljevak.hr/knjizevnost/25847-mljekar.html?gclid=Cj0KCQjw38-DBhDpARIsADJ3kjl4A7kaVRSkqXU-itOwQn5SVX4WpDAi1WKqs2fkX0fo2cMYO6O5dpcaAnP0EALw_wcB

DJEČJI ODJEL

30 NOGOMETAŠA KOJI SU UŠLI U POVIJEST / tekst Luca de Leone i Paolo Mancini; ilustracije Giovanni Abeille ; [prijevod Verica Zorić, Iva Mihalić]. – Zagreb: Begen, 2020. 

Vješti su s loptom, kreativni u igri, snažni su i brzi. I najvažnije, hrabri su. Od Lionela Messija do Cristiana Ronalda, od Gigi Buffona do Pelea, našeg virtuoza Luke Modrića i još o mnogim drugima. Prikaz 30 nogometaša svjetskog glasa koji su prekrojili povijest nogometa. Dirljive priče ispričane su kroz činjenice i anegdote, priče o osobnim problemima i o nadi, nevjerojatnom bogatstvu i darežljivosti, junačkoj odlučnosti, ali prije svega o želji za pobjedom.

Zasebne priče iz života i karijere: Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Lionel Mesi, Marco Van Basten, Gianluigi Buffon, Ferenc Puskas, Pele-Edison Arantes do Nascimento, Johan Cruijff, Mohamed Salah, Lev Jashin, Zlatan Ibrahimović, Franz Beckenbauer, , Neymar, David Beckham, Diego Armando Maradona, Ronaldo, Luka Modrić, George Best, Kylian Mbappe, Hugo Sanchez, Eden Hazard, Michel Platini, Harry Kane, Harry Kewell, Andres Iniesta, Dejan Savićević, Robert Baggio, George Weah, Robert Lewandowski, Alexi Lalas.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/slikovnice/30-nogometasa-koji-su-usli-u-povijest

KNJIGE ZA MLADE 

TRINAEST RAZLOGA / Jay Asher; prevela s engleskoga Lidija Milenkov Ečimović. – Zagreb: Vorto Palabra, 2021.

Postoji trinaest razloga zbog kojih je tvoja prijateljica mrtva. Ti si jedan od njih. Ne možeš zaustaviti budućnost. Ne možeš se vratiti u prošlost. Jedini način da otkriješ tajnu je… da pritisneš “play” i pristaneš na igru. Clay Jensen jednog će se dana vratiti kući iz škole te na trijemu pronaći paket sa svojim imenom. Unutra se nalazi sedam audiokazeta s trinaest priča, trinaest razloga zašto se Hannah Baker – njegova prijateljica iz razreda i simpatija – ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi i jednom razlogu, a svaka od osoba mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu ili kopija snimki i svi razlozi postaju javni. 

Književni prvijenac Jaya Ashera “Trinaest razloga” postao je miljenik i publike i kritike, pokrenuvši javnu raspravu o iznimno osjetljivoj i presudno važnoj temi samoubojstva među mladima. Ova posebna knjiga mjesecima se nalazila na prvim mjestima svih relevantnih top-ljestvica i dobitnica je niza uglednih književnih nagrada. 

https://znanje.hr/product/trinaest-razloga/300629

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.