Đurđevac i Križevci pomažu roditeljima pri kupnji udžbenika

udžbenici križevci

Iako je do nove školske godina još mjesec i pol dana, brojni roditelji već razmišljaju o kupnji ili nabavci udžbenika koji će na jesen biti potrebni njihovim đacima. Hoće li im u tome pomoći lokalne vlasti u tri grada Koprivničko-križevačke županije?

U koprivničkom proračunu, doznajemo, nisu planirana sredstva za kupnju udžbenika. Iako se prvo govorilo kako za njih novca nema, iz Gradske uprave prošlog su tjedna obznanili kako razmatraju nekoliko modela prema kojima bi mogli pomoći roditeljima. Zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić nije iznosio detalje te je poručio kako će na vrijeme obavijestiti javnost.

Ono što se moglo saznati jest da je izgledno kako će se roditeljima pomagati prema socijalnom kriteriju, a hoće li to biti ove školske godine, ostaje vidjeti. Ono što je sigurno jest da će Grad Koprivnica s partnerima i ove jeseni osigurati besplatne bilježnice za osnovnoškolce.

U križevačkom gradskom proračunu osigurano je 110 tisuća kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola. Pravo na obavezne udžbenike imaju oni osnovnoškolci koji ostvaruju pravo na besplatnu prehranu, a sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce ostvarivat će se prema zahtjevu i u skladu s ostvarivanjem prava roditelja ili skrbnika na jednokratnu pomoć kućanstvima.

– Spomenuti pristup provođenja nabave obaveznih udžbenika nije novost u Gradu Križevcima jer ga provodimo već dulji niz godina – istaknuo je Mladen Tenodi, pročelnik UO za društvene djelatnosti u Gradu Križevcima.

Čak 500 tisuća kuna osigurano je u proračunu Grada Đurđevca za sufinanciranje udžbenika. Nabava knjiga sufinancirat će se u iznosu od 500,00 kuna po učeniku, a roditelji učenika, najkasnije do 30. srpnja 2014. godine, moraju u Gradsku upravu Grada Đurđevca dostaviti popunjen obrazac s potrebnim podacima koji se može pronaći na službenim stranicama Grada.

– Zbog socijalne osjetljivosti i uloge Grada na provođenju socijalnog programa u koji zbog teškog stanja spada svakako i izdatak za nabavu školskih knjiga odlučili smo izdvojiti financijska sredstva za tu namjenu – istaknuo je gradonačelnik Lacković.

Dodajmo na kraju da ove godine u koprivničkom Domu mladih neće biti tradicionalne razmjene udžbenika koja je znatno olakšavala roditeljima nabavku istih i bila im rasterećenje za kućni proračun. Razmjene nema jer se u nastavu uvode novi tipovi udžbenika.

Vezano
1 komentar
  1. Branka piše:

    U KC i Đurđevcu je pomoć, a kod nas pomoći nema.

Komentari su zatvoreni.