Uređaji za primjenu pesticida na pregled

KCKZZ_Koprivnicko_krizevacka_zupanija_KoprivnicaPODRAVINA I PRIGORJE – Ovlaštene ispitne stanice počele su obavljati preglede uređaja za primjenu pesticida koje upotrebljavaju profesionalni korisnici na području naše županije, kako to i propisuje Zakon o održivoj upotrebi pesticida. Kako bi naziv ‘profesionalni korisnici’ mogao ponekoga zbuniti, poljoprivredna savjetodavka Željkica Oštrkapa Međurečan je objasnila da su jednostavnije rečeno to svi naši poljoprivrednici koji koriste sredstva za zaštitu bilja i primjenjuju ih prskalicama ili atomizerima.

Upisnik OPG-ova u našoj županiji sadrži preko 12000 vlasnika, a procjena je da će preglede morati obaviti njih barem polovica. Trenutno su u državi svega dvije tvrtke iz Osječko-baranjske županije ovlaštene za te poslove, svaka s po dvije ispitne stanice, no one su pokretne i upravo dvije od njih četiri obavljaju preglede na području naše županije.

– I zbog toga je to bitno reći poljoprivrednicima, da bi sada iskoristili te preglede i imali što manje troškove transporta svojih prskalica ili atomizera na neku lokaciju, napominje.

Iako postoje najave da će ispitne stanice ostati na našem području dulje vrijeme, Oštrkapa Međurečan podsjeća da rok za pregled uređaja  proizvedenih prije 1995. godine istječe 26. studenoga ove godine, pa njihovi vlasnici u svakom slučaju moraju ispuniti obavezu u idućim mjesecima.

– S obzirom da na terenu ima dosta uređaja, nije dobro čekati zadnji tren, jer mogli bi se dovesti u situaciju da taj uređaj jednostavno ne bude mogao biti u roku pregledan. Zato i ministarstvo i savjetodavna služba apeliraju na poljoprivrednike, kada dobiju informaciju da je pregled negdje u njihovoj blizini, da to i iskoriste, kaže Ž. Oštrkapa-Međurečan.

Uređaji mlađi od 1995-te imaju rok za pregled pri kraju 2016-te, no oni najnoviji makar imaju rok od pet godina za prvi pregled, trebaju do ispitnih centara zbog dobivanja znaka da su ga obavili. Cijena pak ovisi o radnom zahvatu prskalice i kreće se od 400 do 800 kuna; na taj iznos dodaje se trošak unosa podataka i izdavanja znaka, a sve zajedno objavljeno je na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.