Hrgov HDS i Vukovićev HSS prekršili Zakon o ravnopravnosti spolova

Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) Grada Križevaca obavijestilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske te Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova da su dvije kandidacijske liste za izbor članova Gradskog vijeća Grada Križevaca na predstojećim lokalnim izborima prekršile Zakon o ravnopravnosti spolova, zbog čega ih očekuju visoke novčane kazne.

To su Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) u koaliciji s Hrvatskom socijalno-liberalnom strankom (HSLS), čiji je nositelj liste Branko Hrg, te Hrvatska seljačka stranka (HSS), čiji je nositelj liste Marijan Vuković. Prema informacijama GIP-a, HSS je na svoju listu predložio 7 žena, što iznosi 33.33%, dok koalicija HDS-HSLS na listi ima 8 žena, što iznosi 38.10% umjesto propisanih barem 40% žena zastupljenih među svim kandidatima na listi.

Navedimo da će, prema odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, za svaku listu na kojoj nije zastupljeno najmanje 40% pripadnika/ca podzastupljenog spola, političke stranke platiti novčanu kaznu u iznosu od 40 tisuća kuna za listu za gradsko vijeće. Jednak je iznos kazne za listu za županijsku skupštinu, dok je novčana kazna za listu za općinsko vijeće dvostruko niža – 20 tisuća kuna.

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. DAMIR KELEK piše:

    Žene dignite svoj glas MARIO RAJN Vam je jedini spas,ne samo za Vas,već i za sve nas.Pogledajte selo,pogledajte grad, tuga i jad, za nas i našu djecu još veća glad

    1. buba.ba piše:

      zašto samo “žene dignite svoj glas” ?

      1. DAMIR KELEK piše:

        Zato što kod ova dva kandidata ima manje od 40% žena.Znači opet ste zapostavljene a po zakonu Vas mora biti najmanje 40% pa sve do 60 %ili obrnuto

Komentari su zatvoreni.