Novi pedagoški standardi donose probleme

robotika_ZTK_mehatronika_vrticanci_djeca_0PODRAVINA I PRIGORJE – Mnogo problema oko upisa u dječje vrtiće, posebno manje, po općinama, uzrokuje državni pedagoški standard u predškolskom odgoju. Po novome, u jednoj skupini može biti najviše 20-ero mališana, pa se onda, ako je u grupi primjerice 24-vero djece, treba formirati nova skupina. To znatno poskupljuje rad vrtića, jer svaku grupu prate dvije odgajateljice. Predstavnici podravsko-prigorskih općina na tu nelogičnost upozorili su čelnike Koprivničko-križevačke županije, među kojima zamjenika župana Ivana Pala.

– Zbilja si postavljam pitanje: dal’ je ovo vrijeme takvo da moramo sad početi poštivati taj pedagoški standard? OK, slažem se da ne može biti 35-ero, ali da u skupini ne može biti 24-ero djece… Jedan prelazni period mora biti, naročito u ova teška vremena. Dakle, umjesto da smo zapravo sretni što imamo djece u vrtićima, to što radimo mi u Hrvatskoj, to je prestrašno. A država, naravno, ničim ne subvencionira te vrtiće, apsolutno ničim. Ali određuje pedagoški standard, komentirao je dožupan Pal.

Ni Županija financijski ne sudjeluje u radu dječjih vrtića, no iz blagajne regionalne samouprave mnogo je uloženo u vrtićke objekte. Njihov rad sufinanciraju gradovi i općine, a dožupan Pal smatra da vrtići u Podravini i Prigorju jako dobro rade, uz puno truda i napora, s malim sredstvima.
– I pazite, vama netko u Zagrebu propisuje standard, ali apsolutno ne sudjeluje ni u čemu. Eto, to je pitanje centralizacije odnosno decentralizacije – spustite nam novac i onda nam određujete pravila, poručio je Pal.

Za one koji se neće pridržavati pedagoškog standarda propisane su kazne od 10 do 15 tisuća kuna za ustanove te od 5 do 8 tisuća kuna za odgovorne osobe.
– U ovoj situaciji općina, osnivač, odnosno ravnateljica vrtića kao odgovorna osoba je dužna plaćati. Jer, gledajte, inspekcija nema pametnijeg posla u ovoj državi nego hodati po vrtićima. Mislim, stvarno da čovjek poludi, podvukao je.

Zbog svega toga je koprivničko-križevački župan pisao u ministarstvo i upozorio da nije vrijeme za takve poteze, a na ovu problematiku mjerodavne upozoravaju i Hrvatska zajednica županija te Udruga općina.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kalničan piše:

    Nije ovaj Pal naivan,,,po novim pedagoškim standardima, a i stari nisu ispoštivani, izdvajanja iz državnog novca za Predškolski odgoj, Osnovne i Srednje škole, i ne samo za Dječje vrtiće, neće više biti dovoljna! Posebno kad znamo da Županija Koprivničko-Križevačka godinama kreše pedagoški standard zadržavajući dio prosvjetnog novca za neku drugu namjenu. Naime poznato je da su učitelji i nastavnici godinama zaprečavani u individuallnom stručnom usavršavanju, zbog kroničnog nedostatka sredstava, a koja su potrošena u druge svrha. Činjenica je naime da se na stručnim skupovima prosvjetara u čitavoj Hrvatskoj, pojavljuju najmanje upravo naši učitelji i nastavnici! Možda je vrijeme da institucije ispitaju trošenje prosvjetnog novca u našoj Županiji!?

Komentari su zatvoreni.