Sedmorica križevačkih trkača spremni za jednu od najluđih utrka

Uz sve zahtjevne polumaratone, maratone, cenere i štafete koje su istrčali ove sezone, sedmorica Križevčana, članovi AK Križevci, sutra će trčati na jednoj od zanimljivijih utrka, drukčijoj od drugih – Lapovac Backyard Ultra. U ovoj eliminacijskoj utrci koju organizira Udruga rekreacijskog trčanja Našice pobjednik nije onaj koji prvi dođe u cilj, nego onaj koji zadnji ostane u igri. Naime, definirana duljina staze je 6706 metara, trči se oko jezera Lapovac pored Našica i sigurno je još da se starta svaki puni sat. Sve drugo trkači biraju sami – i tempo i broj krugova koje će otrčati. Saša Brumen, Toni Jukica, Alen Lukinović, Zvonimir Mesić, Sandro Novosel, Alen Pavliček i Matija Subotičanec pripreme su odradili u Ratarskoj šumi na stazi koja duljinom (i brojem komaraca) odgovara onoj u Lapovcu pa taktiku već imaju.

Start je u 18 sati i najbolji će trčati sigurno cijelu noć i još drugi dan. Nije pametno ići presporo, kažu, ali treba trčati dovoljno sporo da se ne umore previše i da im, po završetku kruga, ostane vremena za odmor kako bi do punog sata bili orni za novi krug.

Svaki krug istrčati za najviše 45 do 48 minuta, kako bi ostalo dovoljno vremena za odmor, predah, u okviru čega i okrepu“, otkrio nam je Sandro, a iskusni ultramaratonac Zvone (koji je nastupio na obje dosadašnje utrke Lapovac, 2021. i 2022.) poručio je da je njegov cilj učiniti sve što može da njegovi prijatelji ispune svoj cilj.

Utrka je licencirana, odnosno poštuje sva zadana pravila koja je osmislio Lazarus Lake, organizator Barkley Marathonsa. Ideja za dužinu kruga nastala je od formule: 100 milja podijeljeno na 24 sata je 4.166 milje, odnosno 6706 metara. To znači da će svatko tko istrči 24 kruga i ostane na stazi 24 sata, zapravo istrčati točno 100 milja. Utrke koje poštuju ova pravila trče se širom svijeta, a trenutačni rekorder je Australac Phil Gore. On je bio više od četiri puna dana i noći na stazi Queenslanda kako bi istrčao 685 km – i time prošle srijede postavio novi backyard ultra svjetski rekord.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.