Radionica robotike za mališane ‘Zrake sunca’

robotika_ZTK_mehatronika_vrticanci_djeca_2Povodom Dana planeta Zemlje, u dječjem vrtiću “Zraka sunca” u Križevcima je 23. travnja održana radionica robotike, u organizaciji Visoke tehničke škole Bjelovar i Zajednice tehničke kulture Križevci, uz podršku Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na inicijativu uprave vrtića i odgajateljica, druženje mališana iz vrtića s različitim robotima upriličeno je sa željom zainteresirati ih za korisne nove tehnologije, te općenito tehniku.
– Ideja je bila da mališani najprije pogledaju crtani film na temu robota sa otpada, nakon toga uživo vide prave robote, da ih mogu opipati, poigrati se njima, te da na samome kraju izraze svoje impresije o robotima sa svojim učiteljicama kroz kreativne radionice, objasnio je Tomislav Pavlic iz Visoke tehničke škole Bjelovar.

robotika_ZTK_mehatronika_vrticanci_djeca_0Radionica je djeci starosti od 4 do 6 godina na njima razumljiv i prihvatljiv način približila osnovno o robotima, a ovom ih se akcijom htjelo potaknuti na pravodobno razmišljanje o tehnici kao nečemu korisnome, a kasnije možda i o životnome pozivu. Čim malo porastu, imaju priliku postati članovi Zajednice tehničke kulture i aktivirati se u nekoj od sekcija, poput sekcije robotike “Senzor”.
– Kasnije je također bitno, možda i najvažnije, upoznati roditelje sa novim tehnologijama, da počnu usmjeravati svoju djecu prema tehnici na vrijeme. Tada se sigurno u budućnosti neće dogoditi da nedostaje kvalitetnih kadrova za tehnička i proizvodna zanimanja u našem bližem okruženju, istaknuo je Pavlic, koji u Bjelovaru predaje na stručnom studiju mehatronike.

robotika_ZTK_mehatronika_vrticanci_djeca_1Organizatorima je želja ponoviti slične radionice i u ostalim vrtićima, osnovnim te srednjim školama u Križevcima i okolici. Jedino na taj način je moguće, smatraju, kvalitetno zainteresirati djecu i učenike, ali i studente te profesore u osnovnim, srednjim školama i fakultetima, da više pažnje posvete novim tehnologijama i tehnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.