Zaratili oko izbora ‘2u1’

gradsko_vijece_krizevci_sjednicaKRIŽEVCI – Gradski vijećnici u ponedjeljak su se okupili na izvanrednoj sjednici kako bi stavili van snage svoju odluku o održavanju izbora za mjesnu samoupravu 25. svibnja, zajedno s izborima za zastupnike u Europarlamentu. Vladajući predvođeni HSS-om i HDZ-om obrazložili su da se unatoč želji za većom učinkovitosti, uštedom te izlaskom većeg broja birača izbori ne mogu spojiti jer s oporbom nije postignut dogovor o tehničkim pojedinostima, u prvom redu o sastavima biračkih odbora i gradskog Izbornog povjerenstva. Predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Guzalić kaže da je sjednica potrajala oko sat i pol, a dva puta su određivane i stanke.

– Moram reći da pozicijska strana je pristala na sva traženja opozicije, no međutim još su se tu našli neki prigovori i čim imate prigovore u postupku, a rokovi vam teku za pripremu tih izbora, morate jednostavno tu odluku staviti van snage, jer nije dobro da se u takvom svjetlu, takvom ozračju događaju i izbori za VMO ne budu 25.5. nego neki drugi datum, podvukao je crtu predsjednik Vijeća D. Guzalić.

Vladajući ustraju na tvrdnji da su se prema tumačenju Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva i jedni i drugi izbori mogli održati isti dan i pred istim biračkim odborima. Odbijanjem odgovora, odmah po sjednici objavljeno je na službenim stranicama Grada, onemogućena je ušteda stotinjak tisuća kuna, što je odmah i prevedeno u pola kilometra nogostupa manje, ili kao protuvrijednost za uređenje 11 kilometara putnih jaraka ili deset društvenih domova.

Oporba: Zaštitili smo zakonitost i proceduru

Prvi dan radnoga tjedna navečer svoje o izborima koji se neće održati rekla je i križevačka oporba, a da su bili prilično sigurni u ishod glasanja na Gradskom vijeću daleko prije početka sjednice svjedoči poziv novinarima na presicu upućen dva sata prije okupljanja gradskog parlamenta. Novinari su pozvani u sjedište gradskog SDP-a, gdje je u prisustvu predstavnika svih oporbenih političkih opcija domaćin, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Ivan Majdak objasnio da je oporba svojim postupkom zapravo zaštitila zakonitost i proceduru koje je aktualna vlast svojim postupcima željela narušiti.

– Pošto isto tijelo bi provodilo jedne i druge izbore, na stranicama DIP-a je jasno stavljeno do znanja mišljenje od 29.4.2014. godine, gdje DIP zabranjuje proširenje gradskih izbornih povjerenstava bilo s kim. To znači, jednostavno su napravljene takove greške zbog kojih se mogu rušiti izbori, rekao je krajem prošle godine izabrani čelnik križevačkog SDP-a Majdak, koji ne vjeruje niti da bi se izborima po sustavu dva u jedan išta uštedjelo.

– Znači, priče o tome kako se tu radi o nekakvim velikim uštedama, o nekakvim stotinama tisuća kuna koje su danas osvanule na stranicama Grada, o ne znam, 300 km nogostupa i 150 metara putnih graba, to su priče koje su jednostavno netočne i ja bih to nazvao manipulacija javnošću, precizirao je I. Majdak.

Križevački oporbenjaci u glas su ponavljali da su bili za održavanje izbora, ali s dva odvojena biračka odbora u isto vrijeme u istom prostoru, te prema stranačkoj zastupljenosti kakva je u nacionalnom parlamentu. Kako je križevački gradonačelnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg jedini predstavnik svoje stranke u Hrvatskom saboru, jasno je koliko bi ta stranka prema oporbenom ključu imala predstavnika u biračkim odborima.

Ipak, zanimljivija od svega izrečenog na pressici križevačkih oporbenjaka bila je njihova slika na jednom mjestu; uz narodnjake i umirovljenike koji i na državnoj razini idu pod ruku s SDP-om, u Križevcima široku političku frontu protiv vladajućih čine i dojučerašnji HDZ-ovci a danas nezavisni vijećnici, zatim inače žestoki SDP-ovi kritičari iz redova Laburista, kao i raritetni Autohtoni HSS. Očito je da novi šef SDP-a u gradu pod Kalnikom Ivan Majdak ima moć i znanje okupiti snage koje bi većina, pa i njegov prethodnik Ivan Knok smatrali nespojivima, a nespretnosti gradske vlasti u pokušaju uštede izborima kojih neće biti dobro im je došla.

Križevci se ovom pričom zapravo pridružuju oporbenim gibanjima u druga dva grada Županije. U Koprivnici stranke u manjini itekako pokazuju da ne kane mandat provesti skrštenih ruku i osim na redovnim sjednicama Gradskoga vijeća vladajućima ne daju mira ni traženjima izvanrednih, tematskih okupljanja. Što se pak tiče nemogućih koalicija, ne treba uopće sumnjati da će u Đurđevcu SDP i HDZ često misliti i glasati isto, što znači suprotno vladajućoj nezavisnoj opciji.(RKC)

Vezano
5 komentara
  1. presvetli piše:

    Kž.hr i radio Kž su glasnogovornici HSS-a, radio Kc je glasnogovornik lokalnog SDP-a a tko govori u ime naroda ?

  2. Tranmere piše:

    slušao sam radio, nije jasno zašto se Danica toliko boji Hrga.,al je zbilja on neka strahovlada, toliki nezasluženi prostor u vijestima nije dugo zabilježen.,tko bi se nadao cenzuri i manipulaciji medija u kž.,sve je to kratkog vijeka neće Mladinaši još dugo mutiti vodu

  3. krizevciinfo piše:

    Samo ispravak navoda u prvom komentaru: ovaj članak nije prenesen s Radija Križevci nego s Radija Koprivnice. Dakle, spomenuta urednica nema veze s ovim člankom.

  4. Stojan Miščević piše:

    E moj Ivane nazovi stvari pravim imenom, ne radi se o netočnim podacima, nego o obmanjivanju javnosti, što je kazneno djelo, treba reći i da osim na stranicama Grada vladajući imaju i redoviti termin ponedjeljkom na križevačkom radiju na trošak gradskog proračuna. Ekskluziva za gradonačelnika i HSS kao izbornog pobjednika, ali i kao predstavnika vlasti, zar oporba u gradskom vijeću nije mogla ishoditi i termine za oporbene čelnike. Vlast zajedno obnašaju, ako ne i u izvršnom djelu, a ono barem u predstavničkom tijelu i pozicija i opozicija. Nije stoga čudno da nam je sloboda informiranja, prema nekim stranim istraživanjima u gradovima i županijama, na razini elektroničkih partijskih biltena iz nekog drugog vremena. Došlo je vrijeme da upravo radi demokratizacije elektroničkih medija i na lokalnoj razini i gradski vijećnici iz oporbenih redova imaju priliku obraćati se križevačkoj javnosti pod istim uvjetima kao i gradonačelnik. Kako se gradonačelnikovo obraćanje javnosti naplaćuje iz gradskog proračuna također bi valjalo provesti jednu analizu unatrag 60 dana, koliko se moraju čuvati fonogrami, da vidimo minutažu gradonačelnika, saborskog zastupnika i predsjednika HSS-a!? Možda bi Upravno vijeće radio stanice Križevci, tada moglo ispostaviti račune Saboru i HSS-u!?

  5. Štef piše:

    Sad mi stvarno nije jasno, g. Majdak je u svom komentaru stavio link na kojem je DIP jasno između ostaloga rekao i da troškove izbora u cijelosti snosi jedinica lokalne samouprave… kako i na koji način bi onda gradska vlast ostvarila uštede o kojima pričaju? Pa koga oni to muljaju, ovo što rade i izjavljuju je jednostavno SRAMOTA. Ovoliko izrečenih laži od strane Katanovića i Hrga ne bi pojeo više ni pas s maslom, uzalud im ljubit Olatar svake nedjelje u Svetoj Ani, i dok mi je za Hrga to potpuno jasno od Katanovića ovo stvarno nije bilo za očekivati, mislio sam da je on pametan dečko. A gospođa Čataj je ovom prilom položila za urednicu državnog radija Sjeverne Koreje, i kad ovdje ostane bez posla može bez problema nastaviti kod “ljubljenog vođe”. Predlažem joj da si ovaj članak pročita nekoliko puta da vidi kako novinar treba objektivno i neovisno informirati građane, ali ovaj čovjek je valjda novinar a ne znam kakvu je školu završila gospođa Čataj? http://www.izbori.hr/izbori/ws.nsf/DC7CD3B9CBB0466BC1257CA2003D2E8B/$FILE/(05)_Priopcenje_o_mogucnosti_istovremenog_odrzavanja_EU_parlamenta_i_izbora_za_vijece_mjesnih_odbora.pdf
    Ja sam pročitao i tražio na stranicama DIP-a i Ministarstva uprave barem jedan dokument koji podržava tezu HSS-ovaca, ali nisam ga našao. Možda prijatelju Hrgu nešto poslo Karamarko al` ovi iz križevačke oporbe znaju čitati.

Komentari su zatvoreni.