Križevački puhački orkestar pozvan na državnu smotru


Gradski puhački orkestar Križevci predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na ovogodišnjem 22. Susretu puhačkih orkestara Hrvatske u Novom Vinodolskom 7. i 8. lipnja. Odlučio je to ispred Hrvatskog sabora kulture selektor prof. Neven Radaković, koji je u detaljnom izvještaju, između ostalog, naveo kako ga je "iznimno zahtjevan program pomalo zatekao, a svakako iskreno oduševio" jer izvedeni komadi "zbog gustoće orkestralnog tkiva, tehničke zahtjevnosti i dinamičke višeslojnosti spadaju u red kompozicija iznimne težine, i predstavljaju izazov, ne samo amaterskim, već i profesionalnim puhačkim orkestrima".


Podsjetimo, križevački orkestar je na županijskoj smotri u Đurđevcu izveo Uvertiru hrvatskog skladatelja Davora Bobića koji ove godine slavi 40. rođendan i Bugarske plesove talijanskog skladatelja Franca Cesarinija. Tajnik orkestra Gordan Pavlinušić izjavio je za Križevci.info kako je plasman na državnu smotru bio zapravo očekivan s obzirom na složenost programa i uvježbanost orkestra, no svakako godi dobiti ovakve pohvale, ali i vrlo konkretne sugestije za daljnji napredak orkestra u sviračkom smislu.


Selektor Radaković posebno je pohvalio muzičku interpretaciju maestra Marija Komazina koji, podsjetimo, s križevačkim orkestrom ove godine obilježava puno desetljeće rada, obljetnice koja pada u vrijeme tradicionalnog božićnog koncerta u Hrvatskom domu. Ovogodišnji državni susret puhačkih orkestara, kao i onaj prošle godine, nije strogo natjecateljskog karaktera, no stručno povjerenstvo će proglasiti najuspješniji orkestar i nagraditi ga novim instrumentom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.