Vedrana Rudan u Križevcima tražila ‘kurve’ i ‘pedere’

Vedrana_Rudan_tribina_IMG_0021Kad je žena kurva? Na ovo je provokativno pitanje odgovor dala poznata književnica i provokatorica Vedrana Rudan. Križevci su je ugostili u sklopu 10. Culture Shock Festivala. Slobodno se može reći da je Rudan, sukladno s nazivom manifestacije, prisutne šokirala. Možda ne i previše, s obzirom da se šokiranje od nje i očekuje.

Vedrana_Rudan_tribina_IMG_0033Brza na jeziku i oštrog uma, odmah je na početku istaknula kako se neće doticati politike ni religije, već će se fokusirati samo i isključivo na – seks. Nakon čitanja ulomka iz svoje knjige “Kad je žena kurva/kad je muškarac peder”, Rudan se s bine spustila u auditorij i kroz interakciju s publikom (vrlo provokativnu interakciju) pokušala identificirati “kurve” i “pedere” među prisutnima.

Vedrana_Rudan_tribina_10177454_514249362020780_1365989058_nZaboravio sam napisati, odgovor je prema Rudan, da je svaka žena kurva. Ovom se oštrom satirom obračunava s društvom u kojem su žene još uvijek potlačene, u najmanju ruku, a u najgorem slučaju, redovito premlaćivane. No, nije cilj ovog članka prenijeti svijetu filozofiju Vedrane Rudan, već opisati kako je proteklo njeno jednosatno druženje s križevačkom publikom.

Vedrana_Rudan_tribina_10177309_10202818650939796_793332934_nNikakvih ekscesnih situacija nije bilo, došli su samo obožavatelji književnice, i to u povećem broju. U njenom slučaju doista vrijedi ono pravilo polariziranosti: ili ju volite ili ju mrzite. Nema sredine.
Kroz svoje druženje s Križevčanima otkrila je retardirane, nastrane, kurve, pedere. I jednu kroničnu djevicu.

Vedrana_Rudan_tribina_IMG_0012Smijeha u Klubu kulture te večeri nije manjkalo. Svojim žrtvama Vedrana je kao nagradu za hrabrost poklonila knjige, u koje je po svršetku performansa upisala posvetu. Iako su joj neki posjetitelji te večeri zamjerili što se držala samo “seksi” tema, večer provedena s Vedranom Rudan svakako se svrstava kao kvalitetno provedena večer. Možemo se samo nadati da će uskoro ponoviti svoj posjet Križevcima.

Vedrana_Rudan_tribina_IMG_0072

Vezano

Komentari su zatvoreni.