Grad će pomoći siromašnima do ogrijeva

Centar_za_socijalnu_skrb_KrizevciKRIŽEVCI – Kako je od prvoga dana godine na snazi novi Zakon o socijalnoj skrbi, u lokalnim samoupravama rade se nove, usklađene odluke o ostvarivanju prava na gradske pomoći. Izrada traje i u križevačkoj gradskoj upravi, a kako se moglo čuti u obrazloženju pročelnika za društvene djelatnosti Mladena Tenodija, novosti se uvode u termine, pa se umjesto obitelji navode kućanstva, mjesto pomoći naknade, a pomoć za uzdržavanje postaje zajamčena minimalna naknada. Također, predložen je obračun prema osnovici koja za samce iznosi 800 kuna, te se prema njoj u postocima određuju iznosi za troškove struje, plina, vode i druge.

Jedna od većih pak novosti tiče se dijela onih sugrađana koji su prošlih godina ostvarivali pravo na pomoć u ogrijevu.
– Novost je ta da na žalost na 200 korisnika stalne novčane pomoći, odnosno naknade Centra uza socijalnu skrb, mi nećemo moći još dodati kvotu od 20-tak po našim kriterijima, jer zakonom je tako uređeno, naveo je pročelnik M. Tenodi.

Poteškoću uviđa i gradonačenik Branko Hrg.
– Često puta oni ljudi koji stvarno trebaju pomoć uopće nisu u sustavu Centra za socijalnu skrb, pa znamo kakve baze podataka imaju, dodao je.
Ipak, kako je rečeno, ne postoje ograničenja da lokalne samouprave same pomažu siromašnim sugrađanima koji nisu u popisima državne socijalne skrbi, pa je najavljeno da će barem što se tiče ogrijeva u križevačkom primjeru tako najvjerojatnije i biti.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.