Božićni pohod na Kalnik


Proteklog vikenda održan je božićni pohod preko Kalničke grede. Ovom već tradicionalnom susretu, kojeg svake godine uoči Božića organizira Udruga mladih Kalnika (UMK), prisustvovalo je 15-ak zainteresiranih sudionika.

Pohod je započeo u Vratnu pored dimnjaka stare tvornice vapna (oko 200 metara nadmorske visine), možda i najzahtjevnijom dionicom – usponom na istočni dio Kalničke grede.

Nakon početnog napora uslijedio je kratak predah, nakon čega se krenulo prema sljedećem cilju – osvajanju vrha Škrinja, koji se nalazi na otprilike 500 metara nadmorske visine.

Na mjestima se nailazilo na trnovito grmlje i raznoliko raslinje, no oni iskusniji planinari s lakoćom su rješavali spomenute probleme.

Usponom Južnom stranom Kalničke grede dolazi se na Škrinju, odakle se pruža zaista prekrasan pogled na čaroban zimski krajolik. U povoljnim vremenskim uvjetima, kakvi su bili i ovaj put, moguće je vidjeti Križevce, veći dio Podravine (kao i oba akumulacijska jezera na Dravi), vodotoranj u blizini Ludbrega, Koprivnicu, Apatovec, Bilogoru, Medvednicu, Ivanščicu, mnoga okolna sela i najviši vrh planine Kalnik, vrh Vranilac (643 m).

Pogled sa Škrinje otkriva ljepote kalničkog kraja, no ono što na prvi pogled ne otkriva je koliko je živi svijet aktivan u ovo doba godine. Sudionici ovogodišnjeg pohoda u to su se mogli uvjeriti gotovo na svakom koraku, gdje se moglo naići na različite stanovnike ovog podneblja.

Nakon spuštanja sa Škrinje, nastavak puta vodio je prozračnom šumom prema vrhu Podrevec (544 metara nadmorske visine). Ova dionica predstavlja zaista pravu relaksaciju prema zahtjevnijim dijelovima puta. Mjestimice se moglo naići i na poneku nakupinu snijega na šumskom tlu prekrivenom otpalim lišćem.

Idiličnu šetnju uskoro je zamijenio spust strmim sjevernim obroncima gdje smo se zaustavili kako bi posjetili jednu malenu „spilju“ u stijenama. Ovo dugotrajno pješačenje, uspinjanje i spuštanje učinilo je svoje, pa je došlo vrijeme za veći predah i obrok.

Poslije obroka put nas je vodio dalje djelomice šumskim putem, a djelomice grebenom, pri čemu smo nailazili na sve veće nakupine snijega. Intenzivne sunčeve zrake niti u jednom trenutku nisu odavale dojam da je prosinac i početak zime. S obzirom da se dan polako približavao kraju, valjalo je požuriti kako bi se prije mraka stiglo do posljednjeg vrha na Kalničkoj gredi, Vukleca (572 m), odakle smo se dalje strmim grebenom spustili do potoka Đurovca u podnožju Starog grada Veliki Kalnik, uživajući pritom u zalasku sunca i pogledu na vrh Vranilac.

Unatoč tomu što se ovaj pohod ne može okarakterizirati kao onaj ekstremnije prirode, na nekim dijelovima iziskuje maksimalnu koncentraciju i oprez, zbog toga što se ponegdje prolazi vrlo strmim obroncima, gdje je jedina stvar za koju se čovjek može uhvatiti korijenje stabala.

Izuzetno lijepo vrijeme za ovaj dio godine, raznovrsna flora i fauna planinskog područja, svjež zrak, tragovi snijega na obroncima te naravno odlična atmosfera među sudionicima učinili su i ovogodišnji izlet nezaboravnim.

Na kraju samo preostaje pozvati sve koji su pustolovna duha i imaju želju bolje upoznati planinu Kalnik i njezine prirodne ljepote da se pridruže u već sljedećem božićnom pohodu na Kalničku gredu u organizaciji UMK!

Vezano

Komentari su zatvoreni.