Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

U četvrtak dokumentarac o Crvenim Kmerima

The_missing_picture_the_movie-01_Prva od dvije filmske projekcije ovogodišnjeg, 10. Culture Shock Festivala održat će se u četvrtak 20. ožujka 2014. u križevačkom Klubu kulture. Riječ je o višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu “Slika koja nedostaje” kultnog kambodžanskog redatelja Rithyja Panha. Jednoipolsatno djelo, snimljeno prošle godine, na posve originalan način, kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog dokumentarnog pripovjedanja i sa stotinom malih drvenih lutkica, prikazuje cijelu jednu mini-epohu života u Kambodži s kraja 70-ih godina. Tada jedanaestogodišnjak, Pahn je svjedočio svom zlu koje se nadvilo nad ovu zemlju, a ovim filmom suptilno je podastro svoje djetinjstvo u tada, sasvim sigurno, najparoničnijoj zemlji na svijetu.

Redatelj i scenarist Panh se othrvao osuđivanju i na posebno suptilan i vizualno fascinantan način, pokazao zašto ga smatraju jednim od najoriginalnijih nezavisnih redatelja današnjice. Film je nakon premijere u Cannesu izazvao nepodijeljeno oduševljenje publike, kritike te naposljetku i žirija koji mu je dodijelio prestižnu nagradu ‘Un Certain Regard – Izvjestan pogled’. Ulaz na križevačku projekciju, čiji je početak zakazan za 19:30 sati, slobodan je. Distributer je Restart iz Zagreba.

Redatelj i scenarist: Rithy Panh. Direktor fotografije: Prum Mésa. Montažeri: Rithy Panh, Marie-Christine Rougerie. Kiparica: Saritha Mang. Muzika: Marc Marder. Obrada zvuka: Eric Tisserand. Producentica: Catherine Dussart. Koproducenti: CDP, ARTE France, Bophana Production.

wpDiscuz