Vijećnici odbili ulaganje Beton Dubrave

KRIŽEVCI – Zagrebačka tvrtka Beton Dubrava ipak neće biti prvi stanar nove križevačke gospodarske zone Gornji Čret. Iako se očekivalo da će Gradsko vijeće bez većih rasprava dati svoj pristanak na sklapanje ugovora o pravu građenja, vjerojatno uz oporbena traženja pojašnjenja, prilično neočekivano svoju podršku uskratio je HDZ, koji s HSS-om i nekolicinom manjih stranaka tvori vladajuću većinu. Objašnjavajući razloge protivljenja vijećnici su naveli nedostatak potvrda o bonitetu Beton Dubrave, kao i potvrde da je tvrtka platila sve obaveze prema državi. A nekoliko zamjerki o lokaciji kod ulaza u zonu i mjesečnoj naknadi od svega 2.500 kuna za pet tisuća kvadrata zemljišta izrekao je i HDZ-ov predsjednik Vijeća Roko Bašić.
– To je elitna lokacija zone Čret. Mene osobno smeta da tamo bude baš betonara. Godišnja cijena je manja nego bilo kojega poslovnog prostora u gradu. Ja, kratko i jasno, osobno, a i moja stranka, ne vidimo potrebu tolikoga ubrzanja s jednom temom koja, nemojte me krivo shvatiti, nije do kraja razrađena, rekao je Bašić.

Ishod glasovanja nije promijenio ni istup za govornicom HSS-ovog vijećnika, ali i povjesničara Đure Škvorca.
– Sjetio sam se 70-tih godina 20. stoljeća. Tada je Podravka nudila tadašnjim Kalničkim vodama da uđe sa svojim kapitalom i da proširi proizvodnju. Znadete što je tada naše vodstvo, gradsko vodstvo napravilo? To je čvrsto odbilo i vode su završile, a Podravka je završila u Lipiku i razvija se Lipik, usporedio je Škvorc.

Najavu protivljenja pokušao je promijeniti i gradonačelnik Branko Hrg.
– Ja se samo bojim jednog – ukoliko mi odbijemo ovu ponudu, da bi to mogla biti loša poruka potencijalnim, ostalim poduzetnicima koji će dolaziti na područje grada Križevaca. Odnosno, gdje se napravi prva kuća, oko nje uskoro niče naselje, rekao je Hrg.

Kako u križevačkom Vijeću vrlo rijetko pojašnjenja i apeli promijene unaprijed zauzete stavove, ni sudbina Beton Dubrave kao nesuđenog prvog poduzetnika u novoj zoni nije bila iznimka. Po osam glasova bilo je za i protiv, a s jednim suzdržanim suglasnost za sklapanje ugovora je uskraćena.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.