Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1061

Dr. sc. Jasna Nemčić Jurec na tribini "Kakvu vodu piju Križevčani" 22. travnja 2015.
Dr. sc. Jasna Nemčić Jurec na tribini "Kakvu vodu piju Križevčani" 22. travnja 2015.
Dr. sc. Jasna Nemčić Jurec na tribini “Kakvu vodu piju Križevčani” 22. travnja 2015. (foto: R.Matić)

Emisija počinje nastavkom priloga s tribine na Culture Shock Festivalu održane 17. travnja na kojoj je gostovao povjesničar filma Daniel Rafaelić predstavljajući svoju knjigu u kojoj se bavi poviješću kinematografije Nezavisne Države Hrvatske. Čut ćemo iz kojih je izvora crpio informacije te kako je nastojao da mu knjiga bude beletristički zanimljiva i uzbudljiva ali i znanstveno egzaktna jer je prate podaci pomoću kojih su navedene činjenice provjerljive.

Još su dva kraća tonska priloga u emisiji: s tribine Kakvu vodu piju Križevčani Zavoda HAZU održane na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima, koju je održala dr. sc. Jasna Nemčić Jurec iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, te s Noći knjige 23. travnja, u novim prostorima Gradske knjižnice “Franjo Marković”, službeno otvorene dan kasnije, kada je akademik Josip Bratulić predstavljao Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske u izdanju Matice hrvatske.

Akademik Josip Bratulić predstavlja Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske 23. travnja 2015.
Akademik Josip Bratulić predstavlja Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske u Noći knjige 23. travnja 2015. (foto: R.Matić)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo knjigu o neverbalnoj komunikaciji, te dva romana, čije se radnje odvijaju na Divljem zapadu i u Nizozemskoj.

U Vijestima Krugova nastavljamo iznositi čime se hrvatski gradovi natječu za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, govorimo o dražbi umjetničkih djela na temu erotike, saznajemo kako je Alfred Hitchcock sudjelovao u izradi dokumentarnog filma o strahotama nacističkih logora, kako je prošao umjetnik koji je na Islandu obojio vodu gejzira u ružičasto, te o umjetničkoj hipotezi kako su izgledale posljednje večere Cezara, Napoléona i Jimija Hendrixa. Priprema se i preseljenje najvećeg neutrinskog detektora na svijetu iz CERN-a u “konkurentski” američki Fermilab do 2017. godine, da bi se tamo priključio traganju za četvrtom vrstom neutrina.

Izvedba mjuzikla "U potrazi za princezom" učenika Osnovne škole „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno u Noći knjige 23. travnja
Izvedba mjuzikla “U potrazi za princezom” učenika Osnovne škole „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno u Noći knjige 23. travnja (foto: R.Matić)

Na današnji datum spominje isplovljavanje Kon-Tikija iz Perua na put prema Polineziji, razotkrivanje incidenta u Čornobylju, pobunu na brodu Bounty, matematičara Kurta Gödela, slikara Ignjata Joba, prvog svemirskog turista Dennisa Tita, astronoma Jana Oorta… te jesu li Shakespeare i Cervantes odista umrli istoga dana.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o tome koja su mjesta u Hrvatskoj “najštetnije” osvijetljena.

Svemirski kutak izvještava o položaju najuočljivijih objekata na večernjem nebu, obilježava “srebrnu” godišnjicu teleskopa Hubble, bavi se fenomenom astrofotografije na primjeru izložbe koja se otvara u Čakovcu dan poslije ove emisije, te najavljuje novo predavanje Perzeida, ovoga puta na križevačkoj gimnaziji, a tema je “Astronomija u vrijeme Ivana Zakmardija Dijankovečkog”, po kome se gimnazija i zove. Predavanje će slijediti i promatranje neba pored gimnazije i kasnije u središtu grada ako nas posluži vedro nebo.

U Zanimljivostima bit će riječi o vjerojatnim, nedavno otkrivenim, razlozima jednog od najvećih izumiranja živih vrsta, krajem trijasa.

Glazbeni prilozi slijede nedavne događaje ili događaje na datum emisije, pa tako slušamo zajedničko izvođenje HPD-a “Kalnik” i tamburaša križevačke glazbene škole, glazbu Stravinskoga, Skrjabina, Vangelisa i Sonic Youth, te glazbu koja je primjerena govornim prilozima u emisiji.

Ne dirajte mi krugove broj 1061 emitira se 28. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 2. svibnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.