Učenici i učitelji dočarali Francusku

kulturna_vecer_modec_ucenici_francuzi4Večer francusko-hrvatskih kulturnih veza – U četvrtak 13. veljače učenici i učitelji Osnovne  škole Ljudevita Modeca održali su Večer francusko-hrvatskih kulturnih veza „Samo se srcem dobro vidi”.  Multimedijalni program sastavljen od poezije, glume, glazbe, plesa i likovnih radova okupio je velik broj posjetitelja

kulturna_vecer_modec_ucenici_francuzi1Juraj Slovinac, Marko Marulić, Antun Gustav Matoš, Vlaho Bukovac – samo su neki od naših velikana koji su tkali francusko-hrvatske kulturne veze, a koji su večer uoči Valentinova oživjeli pred očima brojne publike u ugodnoj, pomalo boemskoj, atmosferi ugostiteljskog objekta „Bull 23”. Uz spomenute dramatizacije, koje su odigrali učenici Vik Mjeda, Filip Pečarić, Dorian Dubravec i Adam Hunjak, goste je Saint-Exupéryjev mali princ (Hrvoje Pleše) podsjetio na moto večeri, uz koji su odrasle generacije djece,  da je ono bitno očima nevidljivo i da treba slijediti srce.

kulturna_vecer_modec_ucenici_francuzi3Osim učenika u ovoj su prilici nastupili i učitelji, bile su tu dvojezične recitacije Prévertovih stihova u izvedbi profesorā Sandre Poštić i Josipa Žulja, kao i stihovi Dobriše Cesarića i Vesne Parun koje su govorili profesori Krunoslav Puškar, Danijela Zagorec, Martina Valec-Rebić i učiteljica Sandra Poje.

kulturna_vecer_modec_ucenici_francuzi5S riječima ispreplitali su se ples i glazba: učenici 3. razreda otplesali su menuet, ples koji se rado plesao na francuskome dvoru, a zasvirali su Claudija Pittner  na harmonici i Luka Lovreković na gitari. Moglo se uživati i u francuskim šansonama koje su otpjevale Dorotea Vrbančić i Zrinka Zagorec te uglazbljenim stihovima Ujevićeva Odlaska koje je otpjevao Martin Pleše uz gitarističku pratnju Eme Golubić i Luke Lovrekovića. U pripremanju glazbenog dijela programa pomogle su profesorice Silvana Pleše, Tamara Perc i Ksenija Tirić iz Glazbene škole Alberta Štrige.

kulturna_vecer_modec_ucenici_francuzi2Na kraju programa, koji su vodili Dora Rebić i Dominik Hunjak, otvorena je izložba likovnih radova koju je s učenicima pripremila učiteljica Senka Ratković. O proučavanju umjetnosti impresionizma i nastajanju učeničkih radova i izložbe govorile su Elena Sovar i učiteljica Senka.

Druženje je nastavljeno uz francuske delicije, jetrenu paštetu i kolačiće madeleine, koje su pripremili učenici Srednje obrtničke škole „Ivan Seljanec” s voditeljem Markom Hasancem i kuharica Štefanija Crnić. Svečana prigoda zahtijeva i tortu, ona je u ovoj prigodi bila ukrašena motivom Eiffelovog tornja, a izradila ju je bivša učenica OŠ Ljudevita Modeca Ana Bratić.

kulturna_vecer_modec_ucenici_francuzi6Ovaj je projekt, u kojem su se povezale tri škole, pokazao da su obrazovne ustanove važne u obogaćivanju kulturne ponude grada, i s radošću možemo najaviti da je ovo tek prva u nizu kulturnih večeri koje tematiziraju veze hrvatske s drugim svjetskim umjetnostima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.