Večeras u MKC-u kultni vestern ‘Sedmorica veličanstvenih’

Sedmorica_velicanstvenih_film_MKC_projekcijaGradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci poziva večeras u 19 sati u Multimedijski kulturni centar na projekciju igranog filma “Sedmorica veličanstvenih”. Ovaj dvosatni vestern iz 1960. režirao je John Sturges, a scenarij potpisuje William Roberts kao revolverašku obradu filma „Sedam samuraja“ Akire Kurosawe. Glavne uloge igraju Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, James Coburn i Brad Dexter.
Ulaz je slobodan za članove knjižnice, uz obvezno predočenje članske iskaznice. Djeca predškolskog uzrasta mogu doći samo u pratnji odrasle osobe, koja također mora imati člansku iskaznicu.

Iz recenzije: „Meksičko selo čija populacija ne poznaje nasilje već samo mukotrpan rad na zemlji na stalnom je udaru bandita koji im otimaju hranu zagorčavajući im život. Umorni od konstantnog izrabljivanja i terora konzultiraju se sa seoskim mudracem koji im poručuje da je vrijeme za borbu. Izaslanstvo odlazi preko granice ne bi li pronašli oružje no u jednom pospanom američkom gradiću nailaze na Vina (Steve McQueen) i Chrisa (Yul Brenner), dvojicu prijatelja i revolveraša koji ih uvjeravaju da im je pametnije unajmiti ljude koji znaju s oružjem. Chris nagovara Vina, koji je namjeravo prihvatiti posao u dućanu, da mu se pridruži, baš kao i starog prijatelja (Brad Dexter) pogrešno uvjerenog da je u igri i neka lova. Pridružuje im se i Britt (James Coburn) koji zna s noževima te Lee (Robert Vaughn) koji se također nada nagradi. Sedmorku upotpunjuju mladi Chico (Horst Bucholz) i O’Reilley (Charles Bronson), radnik u problemima. Oni dolaze u selo te tjednima podučavaju stanovnike borbi istovremeno spremajući obranu sela. Pregršt humora i pucnjave trebali bi biti garancija dobre zabave. Redatelj John Struges i scenarist William Roberts nastoje sučeliti i analizirati dvije zaraćene strane. S jedne strane imamo opake, neustrašive, nehumane odmetnike koji pokazuju i svoju humanu stranu te se ispostavlja da su i oni obični ljudi od krvi i mesa baš kao i seljani koji po prvi puta uviđaju da su sposobni izboriti se za svoju stvar.“

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.