Je li djevojačka straža opravdano korištena u predizbornoj kampanji?


Vijest o dolasku Kolinde Grabar-Kitarović u Križevce odjeknula je prošloga tjedna u svim medijima zbog njene izjave kako je Podravkinim menadžerima dala suglasnost da jedan proizvod nazovu po njoj – Čokolinda.

– Nek’ nam država raste, a meni neka se smiju koliko hoće. Zabrinjavaju me, naravno, trendovi lošeg i ružnog jezika, jezika mržnje, ali mene ne može ništa pokolebati – rekla je predsjednica u Hrvatskom domu i Križevcima prije početka službene kampanje za predsjednika države 3. prosinca.

Da je ne može ništa pokolebati potvrđuje i podatak da njene predizborne aktivnosti organizira Ured predsjednice, umjesto izbornog stožera, iako je Državno izborno povjerenstvo nakon prigovora GONG-a upozorilo stožer predsjednice da državni dužnosnici ne smiju imati povlašten položaj prema drugim sudionicima te da redovite aktivnosti ‘ne smiju koristiti u svrhu izborne promidžbe’, čime se ‘ostale kandidate dovodi u nepovoljan položaj’.

Naime, za gostovanja u Križevcima na njenom je skupu sudjelovala Križevačka djevojačka straža, koju je, kažu iz Straže, pozvao Ured predsjednice. Budući da je stražu osnovao Grad u cilju očuvanja povijesnih simbola i njegovanja tradicije Križevaca, čudno je da takva straža sudjeluje na predizbornom skupu. Maloljetne stražarice dočekale su Kolindu na ulazu u veliku dvoranu Hrvatskog doma i za vrijeme političkog skupa bile su u dvorani.

– Križevačka djevojačka straža je članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske pa je samim time dužna biti prisutna posjeti predsjednice države kao vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske – objasnila je Marija Škrlec iz Djevojačke straže.

No Savez povijesnih postrojbi nije dio Oružanih snaga RH, već udruga koja nema nikakve obaveze sudjelovati u predsjedničkim protokolima i predsjednica države nije njihova vrhovna zapovjednica. Osim toga, posjet Kolinde Grabar-Kitarović Križevcima nije bio predsjedničke naravi, već predizborni skup, što je potvrdio i Ured predsjednice.

– Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Koprivničko-križevačku županiju u svojstvu kandidatkinje za predsjednicu RH – odgovara Ured na naš upit.

Da je kojim slučajem Križevačka djevojačka straža ipak dio oružanih snaga, čak niti tada ne bi smjela sudjelovati u predizbornim skupovima predsjednice. Državno izborno povjerenstvo nedavno je zbog toga i upozorilo predsjednicu kad je korištenje Hrvatske vojske i policije za potrebe predizborne kampanje ocijenilo neprihvatljivim. Gospođu Škrlec iz Križevačke djevojačke straže to, čini se, ne zanima.

– Kojeg karaktera je bio posjet predsjednice to nas ne zanima sve dok je predsjednica države – odgovorila je i dodala da je informaciju o dolasku Kolinde Grabar-Kitarović dobila iz Ureda predsjednice.

Na naš upit, Ured predsjednice prvo je odgovorio kako nisu nadležni odgovarati na pitanja koja su vezana uz kampanju i uputili su nas na glasnogovornika kandidatkinje, no nakon dva sata poslali su odgovor u ime njenog izbornog stožera.

– Izborni stožer predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar- Kitarović organizirao je navedeni posjet te su troškovi najma velike dvorane Hrvatskog doma i usluge Križevačke djevojačke straže podmireni sa posebno otvorenog računa predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Navedeni troškovi bit će prikazani u Izvješću o troškovima izborne promidžbe sukladno Zakonu – odgovara Ured predsjednice.

Nakon objave Izvješća o troškovima promidžbe vidjet ćemo tko ne govori istinu jer Križevačka djevojačka straža tvrdi da nastup – nisu naplatili.

– Za vašu informaciju, nastup Križevačke djevojačke straže u takve svrhe se ne naplaćuje – odgovorila je Marija Škrlec.

Bez obzira na to je li nastup plaćen, postavlja se pitanje tko je uopće donio odluku da djevojčice od petnaestak godina budu dio kulise na izbornom skupu aktualne predsjednice?

– Križevačka djevojačka straža je počasna straža Grada Križevaca, pošto sam ja zapovjednica, za nastup Straže ne moram tražiti odobrenje – odgovorila je Marija Škrlec koja se i potpisuje kao zapovjednica.

Mnogi gradovi u Hrvatskoj osnovali su tzv. povijesne postrojbe koje, osim očuvanja tradicije, obogaćuju turističku ponudu tih gradova. Te postrojbe su uglavnom registrirane kao udruge, poput Kliških uskoka, Trenkovih pandura ili Dubrovačkih trombunjera, no Križavačka djevojačka straža je postrojba, odnosno organizacija čiji status nema pravnu osobnost. I dok spomenute udruge imaju članove, skupštinu, upravne i nadzorne odbore kao tijela udruge, križevačka straža koristi se vojnom terminologijom pa su njena tijela stožer, zbor straže, nadzapovjednik, zapovjednik i dva dozapovjednika. Odluku o ustrojstvu takve straže donijelo je Gradsko vijeće 2016. godine kad je gradonačelnik bio Branko Hrg koji je, prema tadašnjoj funkciji, bio nadzapovjednik i predsjednik Stožera straže. Sadašnji nadzapovjednik je aktualni gradonačelnik Mario Rajn, no zapovjednica Škrlec tvrdi da za nastupe ne treba ničiju pa ni njegovu dozvolu.

S obzirom na to da se straža financira iz gradskog proračuna i njene aktivnosti utječu na imidž grada, u najmanju je ruku čudno da sudjeluje na stranačkim skupovima, bez obzira na to jesu li oni plaćeni ili nisu te slažu li se roditelji maloljetnih stražarica da se njihova djeca iskorištavaju u političke svrhe. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.