Županija se okreće JPP-u za izgradnju srednjih škola

KCKZZ_Koprivnicko_krizevacka_zupanija_KoprivnicaKOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija se izgleda u biranju modela kojim će graditi nove srednjoškolske kvadrate ipak okreće partnerstvu privatnoga i javnog. Da je taj put sve bliži u odnosu na još jedno kreditno zaduženje, očekivanje novca iz eurofondova ili nekog trećeg, prilično je jasno iz najave zamjenika župana Ivana Pala.

– Mi smo definitivno pred odlukom, jer nema više čekanja – vrlo je vjerojatno da ćemo krenuti s tri srednje škole; u Koprivnici obrtnička te proširenje gimnazija u Đurđevcu i Križevcima po JPP-u, jer je to najbrži model. On možda nije do kraja najjeftiniji, ali je najefikasniji pod uvjetima koje sad imamo.

A oni podrazumijevaju da će država preko nadležnog Ministarstva obrazovanja u idućih, najvjerojatnije 25 godina pokrivati 55% troškova izgradnje i svakodnevnog rada u novim prostorima. Iako zamjenik Pal nije spomenuo očekuje li i kakvo sudjelovanje tri naša grada u tim troškovima, kazao je da uz udjel države županija može podnijeti svoj teret ulaganja koje procjenjuje na oko 120 milijuna kuna. Istovremeno je izvijestio i da cijeli niz projekata, njih desetak, ide na razne Euro natječaje.

– Škola u Ivancu, dvorana na Kalniku, u Sv. Petru Orehovcu i u Kloštru Podravskom – svi ti projekti su sa proširenjima škola, a imate i čitav niz manjih projekata, poput područnih škola i slično, sve smo kandidirali na EU natječaje.

Vrijednost popisa s kojim idemo pred fondove Europske unije tako doseže stotinjak milijuna kuna, kazao je Pal, te za razliku od za sada neizvjesne pomoći izvana potvrdio kao potpuno sigurne ovogodišnje nastavke započetih gradnji na osnovnim školama u Legradu i Sokolovcu, kao i početak u Cirkveni. Također, nastavljaju se obnove zgrade srednjih škola u Koprivnici i Učeničkog doma u Križevcima.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.