Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Grad posluje po ISO standardima, a hoće li građanima Križevaca sad biti bolje?

VL_Grad_Krizevci_gradska_uprava_by_Sergej_NovoselPravi raritet – Križevačkoj upravi važni certifikati kojim se potvrđuju norme ISO 9001:2008 za upravljanje poslovnim procesima i ISO 27001:2005 za informacijsku sigurnost

Kad već građani još ne osjećaju da im je išta bolje, u Križevcima je lokalna vlast postigla mjerljiv uspjeh – dodijeljen joj je certifikat kojim su zadovoljene međunarodne norme ISO 9001:2008 i ISO 27001:2005.

Dubinska analiza

S tim se priznanjima, odmah se pohvalio gradonačelnik Branko Hrg, može dičiti malo koji grad u Hrvatskoj – ISO 9001, koji znači upravljanje poslovnim procesima, ima 50-ak jedinica lokalnih vlasti, dok je ISO 27001 još veći raritet, a znači visoku sigurnost i zaštitu informacijskoga sustava.

Put do tih postignuća nije bio lak i kroz dva mjeseca jedna je strana certifikacijska kuća provodila dubinsku analizu i pratila poštuju li se svi pravilnici i propisi, ali i ponašaju li se svi zaposlenici križevačke uprave, kojih je 40-ak, profesionalno. Ako je među njima i bilo nekih grešaka, ni slučajno se one ne bi smjele događati, jer će biti skupo plaćene – Grad Križevci mogao bi, naime, ostati bez upravo zasluženih certifikata, budući da se oni vrednuju svake tri godine.

Bit će i ušteda

Certificiranje po ISO normama Grad je platio 40.000 kuna, a da se ne bi pomislilo kako su norme same sebi svrha govori i poruka gradonačelnika Hrga i njegova zamjenika Tomislava Katanovića, glavnog kontrolora.
–To je skup standarda koji se moraju zadovoljiti da bi se bolje upravljalo i još više da se poveća učinkovitost gradske uprave. Grad postaje još otvoreniji i dostupniji građanima – rekli su.

Norme koje zapravo znače upravljanje kvalitetom trebale bi nešto i uštedjeti.
–Usklađenje s normama rezultira optimizacijom troškova poslovanja te kvalitetnijom i bržom uslugom za građane/korisnike – tvrde iz uprave, koji su za ostvarenje takvih zadataka zadužili i petero svojih zaposlenika, među kojima je i gradska glasnogovornica. Križevačka uprava je lani razvila i jedinstveni model obavještavanja o svojem djelovanju, slanjem informacija putem aplikacije na mobilnim telefonima, a uveden je i besplatni bežični internet u centru grada.(VL)

wpDiscuz