Grad posluje po ISO standardima, a hoće li građanima Križevaca sad biti bolje?

VL_Grad_Krizevci_gradska_uprava_by_Sergej_NovoselPravi raritet – Križevačkoj upravi važni certifikati kojim se potvrđuju norme ISO 9001:2008 za upravljanje poslovnim procesima i ISO 27001:2005 za informacijsku sigurnost

Kad već građani još ne osjećaju da im je išta bolje, u Križevcima je lokalna vlast postigla mjerljiv uspjeh – dodijeljen joj je certifikat kojim su zadovoljene međunarodne norme ISO 9001:2008 i ISO 27001:2005.

Dubinska analiza

S tim se priznanjima, odmah se pohvalio gradonačelnik Branko Hrg, može dičiti malo koji grad u Hrvatskoj – ISO 9001, koji znači upravljanje poslovnim procesima, ima 50-ak jedinica lokalnih vlasti, dok je ISO 27001 još veći raritet, a znači visoku sigurnost i zaštitu informacijskoga sustava.

Put do tih postignuća nije bio lak i kroz dva mjeseca jedna je strana certifikacijska kuća provodila dubinsku analizu i pratila poštuju li se svi pravilnici i propisi, ali i ponašaju li se svi zaposlenici križevačke uprave, kojih je 40-ak, profesionalno. Ako je među njima i bilo nekih grešaka, ni slučajno se one ne bi smjele događati, jer će biti skupo plaćene – Grad Križevci mogao bi, naime, ostati bez upravo zasluženih certifikata, budući da se oni vrednuju svake tri godine.

Bit će i ušteda

Certificiranje po ISO normama Grad je platio 40.000 kuna, a da se ne bi pomislilo kako su norme same sebi svrha govori i poruka gradonačelnika Hrga i njegova zamjenika Tomislava Katanovića, glavnog kontrolora.
–To je skup standarda koji se moraju zadovoljiti da bi se bolje upravljalo i još više da se poveća učinkovitost gradske uprave. Grad postaje još otvoreniji i dostupniji građanima – rekli su.

Norme koje zapravo znače upravljanje kvalitetom trebale bi nešto i uštedjeti.
–Usklađenje s normama rezultira optimizacijom troškova poslovanja te kvalitetnijom i bržom uslugom za građane/korisnike – tvrde iz uprave, koji su za ostvarenje takvih zadataka zadužili i petero svojih zaposlenika, među kojima je i gradska glasnogovornica. Križevačka uprava je lani razvila i jedinstveni model obavještavanja o svojem djelovanju, slanjem informacija putem aplikacije na mobilnim telefonima, a uveden je i besplatni bežični internet u centru grada.(VL)

20 godina CSF
Vezano
6 komentara
  1. Codec piše:

    Pošto sam bio na dodjeli, htio bih samo napomenuti dvije stvari.. ISO certifikat 27001, kako je napomenuo gospodin Igor Miličević iz certifikacijske kuće “URS certification” koji je i dodjelio certifikate, Grad Križevci ima prvi u hrvatskoj, tocnije osim nas taj certifikat ima još samo Primorsko – goranska županija, a grad smo prvi.. i druga stvar, Grad Križevci nije platio 40 000 kn certifikate, već će kroz iduće tri godine sveukupni iznos biti 40 000 kn za održavanje tih certifikata, za što je obućeno pet ljudi, koji su prošli tečaj, te je to također ukljuceno u cijenu 🙂 – molim političke komentare svih da se suzdrže komentara jer nisam na političkoj bazi ovdje.. samo sam bio pa znam..

  2. Kaja piše:

    Veseli me svaki dobar pomak u Gradu. Ne gubim nadu da će biti bolje?! No, danas sam baš nešto rješavala i ponovo potvrdila razmišljanje, kako bi bilo zgodno da radnici iz tih institucija rade nešto privatno ili rade kod privatnika…. Da imaju to iskustvo, kako su se vremena promjenila. A oni koliko vidim “dobro” uživaju. Nisu ni svjesni da im je sjekira pala u med…..

    1. ficko piše:

      Certifikate nije lako dobit, a još ih je teže zadržat. Po tome bi moralo biti bolje.

  3. Aspro piše:

    Kaj bude uprava i vodstvo više otvorena građanima,kak,na koju foru?
    Kaj da odem tom Katanoviću i kaj bu on meni rekao ako ga pitam dali je ikad razjašnjeno po kojim uvjetima su nestale križevačke tvornice i pogoni??
    Nema pojma o tome a ni o stvarima koje se događaju unazad 10-tak godina.Zato kaj ga zanima jedino osobni probitak i s kim bolje-tu dulje,kao i svakog pravog mužeka koji je gladan nekakvog ugleda i osjećaja važbosti….
    Jedno stoji,Križevci su grad tradicije i nažalost,mi se time dičimo al je fail to kaj se držimo tradicije grada “slučaja”.

  4. Sergej piše:

    Gosponu Vučkoviću nikad nebu bolje jer je crveno orijentiran a oni, zna se vec, nikad s nicim nisu zadovoljni…Samo on takav naslov moze stavit..

    1. Rabarama piše:

      Samo tupilo je “Sergejevom” komentaru…

Komentari su zatvoreni.