Iz Đurđevca i Križevaca opovrgli nedostatak vode

vodoopskrba_vodaPODRAVINA I PRIGORJE – Uvođenje jednog umjesto sadašnja tri distributera vode u Podravini i Prigorju tema je brojnih rasprava, a ni nakon skore Vladine uredbe koja bi trebala odrediti kako će to poslovanje ubuduće izgledati malo je vjerojatno da će svi biti zadovoljni i da će uvjeravanja za i protiv prestati. Na tragu nade i opravdanosti da će županijski distributer vode postati koprivnički Komunalac, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić smatra da je to sasvim očekivano među ostalim i zato jer druge dvije komunalne tvrtke zapravo ni nemaju dovoljno vode. – Danas kad sumiramo kako to na razini županije izgleda, distribuira se oko 4 milijuna kubika vode, od toga 2,7 milijuna distribuira Komunalac. Znači, na Križevce i Đurđevac, na njihova komunalna poduzeća otpada 1,3 milijuna i ono što je važno za reći da u ljetnim mjesecima čak i kupuju vodu od Komunalca jer nemaju dovoljno, naglasio je koprivnički dogradonačelnik.

Vršitelj dužnosti direktora đurđevačkih Komunalija Slavko Aušperger kaže da tome baš i nije tako. – Mi trenutno, kakva nam je potrošnja i kakav nam je sustav, raspolažemo s dovoljnim količinama vode za svoje potrebe i čak prošle godine u nekakvim ljetnim špicama, koje su bile takve kakve su bile, nismo imali nikakve probleme na našem cijelom vodoopskrbnom području, rekao je S. Aušperger. Đurđevačke Komunalije, veli v. d. direktora, vodu od koprivničke komunalne tvrtke kupuju samo u manjoj količini i to za opskrbu naselja Delovi, te za polovicu potrošnje u Novigradu Podravskom, jer im je tako najisplativije.

A direktor križevačkog Komunalnog poduzeća Goran Gregurek objasnio je da su vodu iz Koprivnice koristili lani u Donjari, na mjestu spoja dvaju vodoopskrbnih sustava, i to za ispiranje cijevi. – Dakle, s obzirom da oni imaju problema s opskrbom stanovništva na zadnjim kilometrima, jer imaju vrlo malo priključaka, baš kao i mi na svojim zadnjim kilometrima prema selu Donjara, trebali smo veliku količinu vode da bi isprali cjevovod, s obzirom da još nije bio u funkciji, jer još nije bio spojen. Tada smo je koristili isključivo za te potrebe. Za potrebe opskrbe stanovništva na području grada Križevaca mi nismo trebali vodu jer je imamo sasvim dovoljno, bio je jasan G. Gregurek.

Kaže da iz dva svoja bunara mogu crpiti oko 110 litara vode u sekundi, dok u vrijeme najvećeg opterećenja troše između 60 i 70 litara. No naglašava da je cijela priča s odabirom koncesionara prema količini isporučene vode potpuno promašena, jer prema njoj primjerice u Zagrebu bi prema broju prodanih litara voda morala biti daleko najjeftinija u državi, a situacija je upravo suprotna.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. batifjaka piše:

    Vode bude,ali ćemo ju masno plaćati.

Komentari su zatvoreni.